2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Amerikai turisták importálták a hasmenésjárványt

A legújabb adatok szerint 15 halálos áldozat és 1500-nál is több beteg írható az EHEC bélbaktérium számlájára, és a német hatóságok a számok emelkedésére számítanak. A fertőzés már Európa határait is átlépte: három amerikai is megbetegedett. Németország gyostesztet fejleszt és antitest-terápiával próbálkozik.

Kedd reggeli adatok szerint az EHEC bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és immár megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. A Robert Koch országos járványügyi intézet igazgatója egy interjúban azt hangoztatta, hogy további megbetegedésekkel, illetve áldozatokkal kell számolni.

A kedd reggeli újságok azonban jó hírekről is beszámoltak: a münsteri egyetem tudósai gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés kimutatására, így lehetővé válik a különleges coli baktérium okozta fertőzés gyors kimutatása. Ez eddig legalább két napot vett igénybe, a fejlesztés viszont lehetővé teszi, hogy a kórokozó baktériumot órákon belül kimutassák.

Egyre több észak-németországi kórházban próbálkoznak egy úgynevezett antitest-terápiával, amely várakozások szerint lehetővé teszi a legsúlyosabb szövődmények kezelését. Hamburgban és Hannoverben már alkalmazzák az Eculizumab nevű antitest-terápiát a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködő betegek kezelésére. A fertőzés legsúlyosabb esetekben a vörös vértestek rombolásával vérszegénységet és veseelégtelenséget okoz, és az elmúlt napokban előfordult, hogy a dialízises kezelés is eredménytelen maradt. A szóban forgó antitest-terápia alkalmazásának első jelei kedvezőek, az orvosok azonban figyelmeztettek arra, hogy nincs szó "csodaszerről". Hogy a terápia valójában mennyire sikeres, az a szakértők szerint ténylegesen 3-4 héten belül derül ki.

Az antitest-terápia

Reinhard Würzner mikrobiológus és immunológus már húsz évvel ezelőtt - akkor még Göttingenben és Cambridge-ben kutatva - kifejlesztett az immunrendszer komplementrendszerét fékező antitestet. Erre azért van szükség, mert a megváltozott működés miatt a komplementrendszert a szervezet nem tudja kordában tartani, és a rendszer túlzott reakcióként szétroncsolja a vesét.

Ez a túlzott reakció okozza az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát, amelynek két típusát különböztetik meg, az egyik az EHEC okozta válfaja, a másik veleszületett - atipikus - rendellenesség. A betegség klinikai lefolyása hasonló a két esetben.

Az Innsbrucki Orvosi Egyetem szerint az atipikus megjelenésnél alkalmazott kezelés hatásos lehet az EHEC okozta esetekben is. A Würzner kifejlesztette antitestet "humanizálták", és az eculizumab nevű gyógyszer prototípusa.

 Az orvosok aggodalmait növeli az is, hogy a  fertőzés következtében mind több központi  idegrendszeri károsodást, a többi között  beszédzavart észlelnek.

 Egyes helyeken hiány van a  vérplazmában is, a tartományok egymást  igyekeznek kisegíteni.

 A fertőzés terjedésével kapcsolatban a  hatóságok továbbra is sötétben  tapogatódznak. Németországban egyre  kevesebb szó esik a korábban első számú  baktériumhordozónak tekintett, importált  spanyol uborkáról. A hatóságok most  elsősorban "saját házuk táján" keresik - de  nem találják - a felelős élelmiszereket.  Mindenesetre elsősorban az uborka, a  paradicsom, a paprika, valamint a saláta - és  általánosságban a nyers zöldség -  fogyasztását nem ajánlják.

 Európán kívül is terjed a  hasmenésjárvány

 Az EHEC-baktérium eközben már nem csak  Németország, de Európán határait is  átlépte: három amerikai állampolgárt is  megbetegített a kórokozó, korábban  mindhárman Németországban jártak. (A The Pediatric Infectious Disease Journal 2010-es szeptemberi számában foglalkozik a fertőzések és járványok gyors terjedésével - a cikk úgy fogalmaz, "a járványok csak egy repülőútnyira vannak tőlünk.")

 Az Európai Bizottság adatai  szerint Svédországban eddig 30  megbetegedést jegyeztek föl, közülük 13  személynél súlyos veseelégtelenség lépett fel. Dániában 11 ember fertőződött meg EHEC-baktériumtól, ebből ötnek veseműködési zavarai vannak. Nagy-Britanniában három, Ausztriában kettő, Hollandiában egy fertőzöttről tudnak.

Az Európai Bizottság legkésőbb szerdára várja az eredményét annak a vizsgálatnak, amelyet az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány kiindulópontjának vélt két spanyolországi agrártelepen végeznek - közölte egy EU-illetékes Brüsszelben. Az almeríai és málagai gazdaságban már pénteken talaj-, víz- és termékmintákat vettek, azóta egyetlen uborka sem hagyta el a telepeket.

Az EHEC-baktérium utoljára öt évvel ezelőtt bukkant fel Európában - emlékeztetett az uniós szakember, aki dicsérte a németeket. Az ottani hatóságok ugyanis hamar rájöttek, hogy a kórokozó nem húsban vagy tejben rejtőzik, így gyorsan ki tudták zárni a zöldségfélék mellett szóba jöhető egyéb veszélyforrásokat.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink