hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Amerikában ismert és elismert

A hospice-szolgálat célja, hogy a haldoklónak a lehető legfájdalommentesebb átmenetet biztosítsa az élet és a halál közötti úton, a család és a hozzátartozók számára pedig enyhítse mind a beteg ellátásával járó fizikai, mind pedig a várható veszteséggel járó lelki terheket.

A hospice-mozgalom az Egyesült Államokban csak a '70-es években terjedt el. Az első szolgálatot Connecticut államban alapították, 1974-ben. Négy esztendővel később az Egyesült Államok Egészségügyi, Oktatási és Jóléti Minisztériuma közzétett egy jelentést, amelyben a hospice-t életképes, emberséges ellátásnak nyilvánította. Olyan megoldásnak, amely ráadásul a kórházi költségek töredékéért megvalósítható. A '70-es évek végén az amerikai egészségbiztosító már országszerte hospice-bemutató programokat szervezett.

Ma már több mint 3200 szolgáltató működik az USA-ban. A hospice-ellátást a betegek 90 százaléka otthon veszi igénybe, és csaknem 80 százalékuk haláláig már nem kerül kórházba. A szolgálatot hozzáértő csapat látja el, amely ápolókból, orvosokból, szociális munkásokból és magasan képzett önkéntesekből áll.

A Kongresszus az 1980-as évek elején alkotta meg azt a törvényt, amelynek alapján az időseknek járó betegbiztosítás, a Medicare fedezi a hospice-szolgálat költségeit. Ez tette lehetővé a mozgalom fejlődését és elterjedését. Így jöhettek létre a kezdetben kizárólag önkéntesekből álló maroknyi csoportok helyett azok az egészségügyi szervezetek, amelyek ma már egész Amerikában fizetett személyzettel dolgoznak, és holisztikus megközelítésükkel, minőségi szolgáltatásukkal egyre többeket vonzanak. Nem véletlenül: a legtöbben még egy évvel a páciens halála után is tanácsadással segítik a hozzátartozókat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés