hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Keletre tart a gyógyturista

Belgiumba csípőprotézisért, Magyarországra fogászati kezelésekért, a gyógyvizek és a sebészet miatt utaznak a gyógyturisták, írja a Világgazdaság.

Páratlan egészségturisztikai úti célokkal rendelkezik, és világszinten elismert szerepet tölt be a gyógyturizmusban Magyarország. A tavaly óta működő pesti Duna Medical Centerben a műtétekre érkező betegek 10 százaléka nem Magyarországon élő páciens. A magánklinikán a gyógyturizmus elsősorban a fekvőbeteg-ellátásban jelenik meg.

A zömmel Oroszországból és Ukrajnából érkező külföldi pácienseik körében a legkeresettebb beavatkozások a nőgyógyászati, az ortopédiai és az urológiai műtétek. A betegek általában – a műtét típusától függően – egy-négy éjszakát töltenek a magánkórházban. A Duna Medical Center illetékese azt közölte: külföldi betegeik egyrészt a nemzetközileg is elismert sebészeik, másrészt a kedvező árak miatt választják őket. Egy csípőprotézis-műtét nálunk feleannyiba kerül, mint Nyugat-Európában – ez nagy versenyelőny, hiszen ugyanazokkal az anyagokkal dolgoznak, és olyan sebészek is operálnak, akik hosszú időt töltöttek nyugat-európai kórházakban, és munkájukat több befolyásos nemzetközi orvosszervezet is elismeri.

A magyarországi fogászati turizmusban az utóbbi tíz évben konstans 10 százalékos betegszám-emelkedés figyelhető meg – mondta Kámán Attila, a Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak. Körülbelül 150-200 rendelő vesz részt az egészségturizmusnak ebben a szegmensében. A vezető fogászati klinikák nagy része az egyesület tagja, ezért jelentős rálátásuk van a turizmusnak erre a területére – tette hozzá a szájsebész, fogszakorvos. A külföldieknek azért éri meg Magyarországon kezeltetni a fogukat, mert egy nagyobb fogászati beavatkozás harmadannyiba kerül nálunk, mint náluk. Két koronáért meg három tömésért senki nem jön el, de öt koronáért vagy többért, esetleg öt implantátumért már igen.

Brit felmérések szerint a szigetországból 50-55 ezren járnak külföldre fogorvoshoz, közülük több mint 20 ezren Magyarországra. Ebből a betegszámból is látszik, hogy még mindig mi vagyunk a vezető fogászati hatalom Európában. Országrészenként változik, hogy a páciensek honnan érkeznek: a nyugati határszélen az osztrák és a svájci betegek vannak többségben, Budapesten viszont a páciensek 40 százaléka angol, a többiek svájci, francia, ír és skandináv állampolgárok. Belgiumba csípőprotézisre, hozzánk fogászati kezelésre jönnek a gyógyturisták, de még lenne lehetőség kiaknázni az orvosi kapacitásainkat az ortopédia, a szemészet és a plasztikai sebészet területén is – mondta Kámán Attila.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink