hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Külföldön eltiltott fogorvosok is praktizálnak Magyarországon

A Magyar Idők szerint következmény nélkül, szabadon dolgozhatnak, sőt taníthatnak is itthon olyan magyar fogorvosok, akiket Nagy-Britanniában súlyos szakmai hibák vagy mulasztások miatt felfüggesztettek, vagy akár véglegesen eltiltottak foglalkozásuk gyakorlásától.

Nem megfelelően előkészített implantátumok, el nem végzett vagy rosszul értelmezett röntgenfelvételek, gyenge minőségű, emiatt fájdalmat és hosszadalmas utókezelést igénylő fogpótlások, illetve a szakmai, magatartási szabályok be nem tartása is szerepel az elmarasztalás okaként azokban a döntésekben, amelyeket magyar fogorvosokkal szemben hozott meg a brit Általános Fogorvosi Tanács (General Dental Council – GDC).

A testület honlapján jelenleg majdnem egy tucat magyar név szerepel, őket az elmúlt egy-másfél évben hívták be meghallgatásra konkrét betegpanaszok nyomán, és hoztak ügyükben – jellem­zően több tíz oldalon taglalt – határozatot. Az elkövetett vétségek, illetve a mulasztások miatt az érintettek többségének fél-egy évre felfüggesztették a kinti kamarai tagságát, ami egyet jelent azzal, hogy ez idő alatt nem dolgozhat fogorvosként.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökétől a lap megtudta, a GDC-től nem kapnak tájékoztatást ezekről az esetekről. Hermann Péter azt mondja, szeretnének is ezekből kimaradni, mert meglátásuk szerint sok esetben hazánkban és külföldön egyaránt dolgozó, rendszeresen ingázó orvosokról van szó, akik a fogászati turizmusból élnek, márpedig a kamarának nincs kellő információja erről a területről ahhoz, hogy megalapozott véleményt fogalmazhasson meg. A tagozat elnöke úgy látja, részben konkurenciaharcról van szó, bár elismerte, hogy a részletes ítéletek alapján lehetséges, hogy egyes esetekben volt alapja az elmarasztalásoknak.

Hermann Péter felvetette, hogy ha értesülnének is az elmarasztalásokról, nem biztos, hogy tehetnének bármit is, hiszen az ominózus esetek nem Magyarországon történtek, azokat nem itt vizsgálták ki. Nálunk ráadásul a ka­mara csak etikai ügyekkel foglalkozhat, a szakmai hibák kivizsgálása az ÁNTSZ hatáskörébe tartozik.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink