hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Álomszuszékból lesz a vastagbélrákos

Egy új vizsgálat első ízben igazolt összefüggést a hosszabb alvásidő és a vastagbél- és végbélrák gyakoribb előfordulása között, különösen akkor, ha az illető túlsúlyos vagy horkol alvás közben.

Az eredmények felvetik, hogy az obstruktív alvási apnoe hozzájárulhat a coloretalis rák kialakulásához.

„Most nyilvánosságra hozott adataink újabbakkal bővíthetik az alvás időtartama/minősége és a vastagbél- és végbélrák közötti összefüggésre vonatkozóan rendelkezésre álló, igencsak szegényes szakirodalmat – hangsúlyozza a cikk első szerzője, Xuehong Zhang, a Harvard Egyetem belgyógyásza, a bostoni Brigham and Women’s Hospital epidemiológusa. – Az a megfigyelés, miszerint a sokat alvó, rendszeresen horkoló személyeknél nagyobb a rosszindulatú daganat előfordulásának valószínűsége, felveti azt a lehetőséget, hogy a rákkockázatot fokozhatja az alvási apnoe, illetve az ennek kapcsán fellépő időszakos oxigénhiány.”

A Sleep című lap májusi számában közzétett megállapítások alapját két prospektív kohorszvizsgálat, a Health Professionals Follow-up Study (HPFS) és a Nurses’ Health Study (NHS) képezte. Mindkét vizsgálatban kétévente küldtek kérdőívet a résztvevőknek, melyben információkat gyűjtöttek a demográfiai paraméterekről, az életmódról és az betegségvégpontokról. A válaszolóktól azt kérték, hogy hozzávetőleg adják meg a 24 órán belül alvással töltött órák számát, illetve azt, hogy szoktak-e horkolni.

A vizsgálati alappopulációt 76368 nő és 30121 férfi alkotta, akiknek átlagéletkora a vizsgálatba való belépéskor 53 év (nők), illetve 56 év (férfiak) volt. A vizsgálók összesen 1973 incidentális colorectalis rákot regisztráltak: 1264 esetet az NHS vizsgálatban (1986−2008) és 709 esetet a HPFS vizsgálatban (1988−2008). Az alcsoportok elemzése szerint 1,4−2-szer akkora volt a vastagbél-végbélrák előfordulása azoknál, akik túlsúllyal küzdöttek vagy rendszeresen horkoltak és naponta 9 órát aludtak, szemben azokkal, akik túlsúlyosak voltak vagy horkoltak, napi alvásidejük azonban csupán 7 óra volt.

Az Amerikai Alvástudományi Társaság álláspontja szerint egyénenként változó, kinek mennyi alvásra van szüksége. Abban azonban egyetértenek, hogy egy felnőtt esetében az éjszakai alvás időtartamának 7-8 órának kell lennie.

A szerzők feltételezése szerint az alvásidő és a colorectalis rák közötti korreláció az alvási apnoéra vezethető vissza, melynek során a légutak időről-időre részlegesen vagy teljesen elzáródnak alvás közben. Az obstruktív alvási apnoe (OAA) legfontosabb hajlamosító tényezője a túlsúly, gyakori tünete pedig a hangos horkolás. Az OAA megzavarja az alvást, ami rontja az alvásminőséget és fokozza a nap közbeni álmosságot, ennek következtében az illetőnek hosszabb alvásokra van szüksége. Az OAA kapcsán jelentkező intermittáló oxigénhiányról állatkísérletekben már bebizonyították, hogy elősegíti a daganatok növekedését.

„Később vizsgálatainkat ki kell terjeszteni más csoportokra is annak tisztázására, hogy az alvás minősége és időtartama valóban a vastagbél- és végbélrák eddig fel nem ismert kockázati tényezője-e, illetve ki kell derítenünk az összefüggés mögött álló mechanizmust is” – mondja dr. Zhang.

Az amerikai statisztikák (CDC) szerint a colorectalis rák a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat és a második leggyakoribb daganatos halálok az Egyesült Államokban.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Sleep)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink