hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A nők felének alvási apnoéja van

Egy friss svéd vizsgálat során 400 nőn végeztek egész éjszakai alvásvizsgálatot, és kiderült, hogy nem kevesebb, mint felüknek mérsékelt-súlyos alvási apnoéja van.

A véletlenszerűen kiválasztott felnőtt nők felében, akik kitöltöttek egy kérdőívet és akiket alvás közben monitoroztak, legalább óránként 5 alkalommal 10 másodpercnél hosszabb időre leállt a légzés – ez az alvási apnoé minimális definíciójának felel meg.

Azok körében, akiknek magas vérnyomásuk volt vagy kövérek voltak – azaz az alvási apnoé két fontos kockázati tényezőjének valamelyikével rendelkeztek – az arány még magasabb, 80-84% volt.

A vizsgálatban résztvevő nők közül sokan csak az alvási apnoé enyhe formájában szenvedtek. „Nem tudjuk, mi a jelentősége az enyhe alvási apnoénak” – mondta dr. Karl Franklin, a svéd Umea Egyetem professzora, a vizsgálat vezetője. Terry Young professzor, az amerikai Wisconsini Egyetem orvoskarának munkatársa szerint az enyhe alvási apnoé is van annyira jelentős, hogy oda kell figyelni rá. „Látjuk, hogy nem múlik el, sőt, rosszabbodik” – mondta.

Az alvási apnoé együtt jár a stroke, a szívinfarktus és a korai halálozás nagyobb kockázatával. Egy nemrég elvégzett vizsgálatban azt is kimutatták, hogy azokban a nőkben, akiknek alvási apnoéjuk van, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki emlékezetzavarok és demencia.

Dr. Franklin elmondta, hogy a kutatással az volt a céljuk, hogy friss adatokat nyerjenek az állapot gyakoriságáról. A kutatók 10 000 nő közül választottak ki véletlenszerűen 400, 20 és 70 év közötti nőt, és arra kérték őket, hogy egy éjszakát aludjanak úgy otthon, hogy közben szenzorok vannak rájuk felszerelve. A szenzorokkal mérték a szívritmust, a szem- és lábmozgásokat, a vér oxigénszintjét, a levegőáramlást légzéskor és regisztrálták az agyhullámokat.

Apnoét akkor állapítottak meg, ha a légzés legalább 10 másodpercig kimaradt és ezt a vér oxigénszintjének csökkenése kísérte. Definíciójuk szerint azoknak a nőknek volt alvási apnoéjuk, akikben átlagosan óránként legalább öt ilyen epizód fordult elő.

Megállapították, hogy az alvási apnoé korfüggő: minél idősebb a személy, annál nagyobb az alvási apnoé valószínűsége. A 20-44 nők negyedének volt alvási apnoéja, míg a 45-56 éves korosztályban már 56%-os, és az 55-70 évesek körében 75%-os volt ez az arány.

Dr. Young azt mondta, hogy ezek a számok magasabbak, mint az ő becslései, de lehet, hogy ez annak tudható be, hogy az ő munkacsoportjuk szigorúbb definíciót használt az alvási apnoé fennállásának megállapítására, mint dr. Franklinék csoportja. Dr. Franklin ehhez még hozzátette, hogy mivel újabb típusú készüléket használtak, ez érzékenyebb volt a légzésszünetekre.

A súlyos alvási apnoé – amiről akkor beszélünk, ha a légzésmegszakadások átlagos száma óránként több, mint 30 – sokkal ritkábban fordult elő. A 45-54 éves nők körében 4,6% volt a gyakorisága, és az 55-70 évesek korosztályában 14%.

Életkortól függetlenül, a magas vérnyomásos nők 14%-ának volt súlyos alvási apnoéja, s a kövérek közül 19%-nak.

Dr. Franklin szerint, ha az orvosok az alvási apnoé jelenlétét keresik a betegekben, akkor elsősorban az idősebb, magas vérnyomásos vagy kövér betegekre kell figyelniük. Dr. Young megállapította, hogy az alvási apnoét gyakran a férfiak betegségének tartják, holott különlegesen előnyös, ha az érintett nőkben sikerül kimutatni az állapotot, mivel a nők kezelési adherenciája nagyon jó  − írja a Reuters.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés