hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Állami várólista helyett a magánegészségügyet választják

A Dr. Rose Magánkórház idén januárban 100%-os növekedést tapasztalt az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest, és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor, közli a Portfolio.

Prof. Dr. Hangody László ortopéd-traumatológus szakorvos szerint kérdés, hogy vajon megmarad-e ez a fokozott érdeklődés a magánszektor irányában, a Portfolio-nak úgy fogalmazott, valószínűnek tartja, hogy fél-egy év múlva a betegek egy része visszatér majd az állami ellátórendszerhez, ugyanakkor a magánszolgáltatókat választók aránya nagyobb lesz, mint a járvány előtt volt.

Mozgásszervi problémák a magyar lakosság jelentős részét érintik, a Dr. Rose Magánkórházban az ortopédiai műtét a második legkeresettebb műtéti típus, az elvégzett ortopédiai beavatkozások aránya a többi műtéthez képest folyamatosan nőtt az elmúlt két évben: 2019. szeptemberétől döntően térd- és csípőműtéteket végeztek, a 2021-ben tapasztalt nagy műtétszám-növekedést is a két műtéttípus iránti kereslet szignifikáns növekedése okozta. A magánkórháztól a lap megtudta, idén januárban 100%-os növekedést tapasztaltak az ortopédiai műtétek számát tekintve 2020. azonos időszakához képest, és a júniusi beavatkozások száma is több mint kétszer annyi volt, mint tavaly ilyenkor. A jelentős növekedés hátterében az állhat, hogy járvány miatt elhalasztott beavatkozások az állami szektorban régóta csúsznak, ennek következtében pedig a műtéti várólisták is jelentősen nőttek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkező (NEAK) adatai szerint szeptember elején az átlagos tervezett várakozási idő egy térdprotézis műtétre 598 nap, a várakozók száma 8316, míg csípőprotézis műtétre 493 nap a tervezett várakozási idő, és jelenleg 7101-en várnak a beavatkozásra.

"A járvány előtti időszakban is már évek óta komoly küzdelem folyt azért, hogy a várólisták rövidebbek legyenek. Az endoprotetikai műtéteket - például csípő-, térd- és vállprotézis műtétek - illetően az volt a célkitűzés, hogy 3-4 hónapon belül sorra tudjon kerülni az, aki ilyen beavatkozásra szorul, de ezt nagyon nehéz megvalósítani az állami szektorban. Nálunk ugyanakkor nincs várólista” – mondta a Portfolio-nak a pfesszor.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink