hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Akadálymentesítik Budapestet az autisták számára

A Szent János Kórházban és a Heim Pál Gyermekkórházban is üzeneltetnek majd autistavonalat a hozzátartozók segítségére – tudósít a Magyar Hírlap.

Sajátos gátoltságuk miatt az autisták nem képesek igénybe venni a mások számára egyszerű közszolgáltatásokat, így például nehezen jutnak orvosi segítséghez is, ha megbetegszenek – írja a lap. A szociális ellátás igénylésénél is ugyanúgy várakozniuk kell az ügyfélváróban, mint a többieknek, pedig azt egy autista nehezen viseli. A főváros vezetői elhatározták, modellértékű koncepciót dolgoznak ki az autizmussal élők érdekében. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felkérésére több civilszervezet, az egyházak képviselői, tudósok, szülők segítették a munkát.  Az eredményként született dokumentumot a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el.

Az idei évre vonatkozó vállalás értelmében a fő cél az akadálymentesítés – ismertette a Magyar Hírlappal Szendrei Róbert főtanácsos. Ennek része, hogy két nagy intézményben, a Szent János Kórházban, valamint a Heim Pál Gyermekkórházban úgynevezett autistavonalat üzemeltetnek, ezeket hívhatják a hozzátartozók. A dolgozók már részt vettek a képzésben.
A főváros elhatározta azt is, hogy a fenntartásában lévő tordasi otthont „decentralizálja”. Azaz Budapesten több helyütt működnek majd támogató szolgálatok, amelynek nemcsak információkat adnak, hanem igény szerint személyes jelenlétükkel tehermentesítik a családot egy időre.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink