hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Autizmus: nem fogyatékosság, hanem előny

Az autisztikus emberek eltérő agyi szerkezetét nem hiányosságként kellene értékelni, miután a kutatások azt mutatják, hogy sokuk olyan tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezik, amelyek meghaladják azokét, akik nem ezzel az állapottal élnek – írja egy kanadai kutató a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában.

Laurent Mottron, a Montreali Egyetem munkatársa Az autizmus ereje című provokatív cikkében kiáll amellett, amit szerinte a legújabb kutatási eredmények és saját tapasztalatai sugallnak: "ideje elkezdeni úgy gondolkozni az autizmusról, mint előnyről bizonyos területeken". Mottron úgy véli, hogy a tudósok évtizedek óta nem megfelelő teszteket alkalmaznak az autisztikus tüneteket mutató emberek "visszamaradottságának" mérésére, és félreértelmezik az autisztikus erősségeket.

Saját munkája és élettapasztalata alapján a kutató hangsúlyozza, hogy az autisztikus személyeknek ritkán van szükségük kezelésre, viszont gyakorta támogatásra és lehetőségekre. Mottron szerint a tudománynak is ki kellene vennie a részét abból, hogy az autizmust ne tekintsék kijavítandó fogyatékosságnak.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink