hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Ahogy jövünk, úgy hízunk

Kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak azok a gyerekek, akik nem a szülőcsatornán keresztül, hanem császármetszéssel jönnek a világra - állapították meg amerikai szakemberek, írja az MTI.

A Massachusetts állambeli Bostoni Gyermekkórház kutatói szerint a császármetszés útján történő születés jelentős hatással lehet a babák bélbaktériumaira, amelyek befolyásolják az ételek emésztésének módját. Az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban közölt tanulmány 1255 anya és gyermeke bevonásával készült 1999 és 2002 között.

A kismamák a terhesség 22. hete előtt csatlakoztak a vizsgálathoz. A szakemberek a babák születésekor, majd három évvel később is megmérték a gyerekek testhosszát, valamint súlyát. Az eredmények szerint a császármetszéssel világra jött gyerekek kétszer nagyobb valószínűséggel küzdöttek elhízással, mire elérték a három éves kort - olvasható a tanulmányt ismertető BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a gyermekeiket császármetszéssel világra hozó anyák nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magasabb testtömeggel, mint a hagyományos módon szülő társaik. Ez egy olyan tényező, amelyről már korábban megállapították, hogy hatással van a gyermekkori elhízásra. A szakemberek szerint a gyermekkori elhízás másik lehetséges magyarázata, hogy a császármetszéssel, illetve a hüvelyi úton világra jövő babák eltérő összetételű bélbaktériumokra "tesznek szerit" a születés során.

A kutatók ezért azt tanácsolják a császármetszést fontolgató kismamák számára, hogy vegyék számításba a gyermekek későbbi elhízásának kockázatát. Nagy-Britanniában a kismamák több mint 23 százaléka császármetszéssel hozza világra a gyermekét. "Ez egy rendkívül érdekes, ám kis méretű tanulmány" - mutatott rá Patrick O'Brien, a brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) szóvivője. - Ezért mindenképpen meg kell ismételni egy átfogóbb formában".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink