hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Parancsol egy császármetszést?

Nagy-Britanniában, ahol a kormányzat ingyenes egészségügyi ellátást biztosít, a terhes nők nemsokára egészségügyi indok nélkül is kérhetik, hogy császármetszéssel szülhessék meg gyermeküket – ez eddig csak a gazdagok előjoga volt.

Eddig azokon a brit nőkön, akik nem tudták megengedni maguknak, hogy magánorvosuk legyen, csak akkor végeztek előre tervezett császármetszést, ha ennek egészségügyi oka volt. (A sürgősségi császármetszéseket szükség szerint hajtották végre.)

A National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) állami hivatal új, novemberben hatályba lépő irányelvei szerint azonban engedélyezni kell, hogy a terhes nő „minden ésszerű ok nélkül is” császármetszéssel hozza világra a gyermekét, ha ő – az egészségügyi tanácsadókkal való megbeszélés után is – úgy kívánja. A NICE irányelveit a kormány rendszerint el szokta fogadni, és fedezni szokta a NICE által javasolt beavatkozások költségeit.

„Itt az ideje, hogy azok a nők, akik nem akarják átélni a szülés folyamatát, megválaszthassák, hogy milyen módon akarnak szülni” – mondta Pauline Hull, aki két gyermekét orvosi indokok miatt császármetszéssel szülte meg. „Nekem az volt a fontos, hogy világra jöjjön a magzatom, és nem a szülés folyamatának átélése.” Pauline Hull otthonából egy weblapot tart fenn „Elektív császármetszés” címmel, és azt mondja, hogy a bábák hajlamosak arra, hogy eltúlozzák a császármetszés veszélyeit, és alábecsüljék a vaginális szüléséit.

parancsol_egy_csaszarmetszest

 

A NICE új irányelvei szerint „a császármetszés általában biztonságos eljárás, különösen akkor, ha előre tervezett”. A hivatal néhány évenként rutinszerűen felülvizsgálja irányelveit, és tagadja, hogy most külső nyomás hatására változtatta volna meg őket. Igaz, egyes civil szervezetek és orvosok az utóbbi években kárhoztatták az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerét amiatt, hogy nem enged nagyobb beleszólást az anyáknak a szülés kérdésébe.

A mostani változtatás újabb költséggel terheli a szűkös egészségügyi kasszát: a NICE becslése szerint a császármetszés mintegy 800 fonttal (kb. 280.000 Ft-tal) többe kerül, mint a vaginális szülés, bár a vaginális szülés hosszú távú szövődményeivel – például a vizelet-inkontinenciával – ez a becslés nem számol. A jelentés arról is beszámol, hogy ha a császármetszések aránya egy százalékkal csökken, akkor ez 5,6 milliárd font (majdnem 20 billió Ft) megtakarítást jelent az állami egészségügynek.

Az Egyesült Királyságban (UK) a nők kb. 25 százaléka szüli meg gyermekét császármetszéssel, míg az USA-ban 30 százalékos ez az arány. Az utóbbi években mindkét országban megduplázódott a császármetszések aránya – az orvosok szerint ez nem pusztán a nők kívánsága miatt van így, hanem azért, mert egyre több nőnek van valamilyen egészségügyi problémája, például elhízás vagy cukorbetegség.

Az UK-ban a szülések 10 százaléka tervezett, 15 százaléka pedig sürgősségi császármetszés. Az Egészségügyi Világszervezet korábban azt az álláspontot fejtette ki, hogy a jómódú országokban arra kellene törekedni, hogy a császármetszések aránya 15 százalék körül legyen, bár hozzátették, hogy nincs bizonyíték arra nézve, hogy mekkora az ideális arány.

A hivatalos becslés szerint az UK-ban a szülések mintegy 15 százaléka magánkórházban történik, ahol általában magasabb a császármetszések aránya. A londoni Portland kórházban például, ahol sok híresség is szül, 35–40 százalék ez az arány.

Az UK-ban már régóta heves viták tárgya volt, hogy a gazdagok megengedhetik maguknak, hogy a császármetszést válasszák, míg a kevésbé jómódúaknak erre nincs lehetőségük. Szinte szállóigévé vált az, hogy „Túl flancos ahhoz, hogy nyomjon”.

Egyes szakértők szerint a mostani változtatás nem fogja jelentősen növelni a császármetszések számát, mivel csak kevés nő kéri, hogy így szülhessen. A császármetszésre hajló nőkkel az orvosok és a bábák megbeszélik aggodalmaikat, és ennek eredményeként a legtöbben elállnak kívánságuktól.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés