hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ágazat-specifikus finanszírozáson gondolkodik az OTP

Az akár általánosnak is tekinthető, pesszimista gazdasági helyzetértékelésre cáfolt rá az OTP, útnak indítva a közép- és kisvállalkozóknak szánt hitelkonstrukcióját. Mint megtudtuk, az ország legnagyobb bankja nem feledkezett meg az egészségügyről sem, készülőben egy ágazat-specifikus finanszírozási csomag.

A közép- és kisvállalkozók körében negyedévente konjunktúra index kutatást végző Policy Agenda – Ipsos legutóbbi vizsgálódása során meglepő eredményre jutott, legalábbis annak fényében, ahogy manapság az általános gazdasági kilátásokat ecsetelik gazdasági szakértők és egyre inkább politikusok is. A Policy Agenda kimutatta például, hogy a kkv szektor megkérdezett tulajdonosai szerint cégük teljesítménye a gazdasági válság 2008-as mélypontjához képest növekedőben van. Ennél is meglepőbb, hogy arra a kérdésre, versenytársaikhoz képest miként változott cégük pozíciója 2008 és 2011 között, 35 százalékuk nem tapasztalt ilyen elmozdulást, 30 százalék szerint pedig kisebb-nagyobb mértékben kimondottan javult piaci helyzetük. Nem csökkent drámain a cégek vagyona sem, bár azt elismerték, hogy sokan (42 százalék) kénytelenek voltak saját tőkét „injekciózni” vállalkozásukba ahhoz, hogy átvészeljék a nehéz időket.

 

Vélhetően e negyedévente szoros megfigyelés alatt álló tendenciák ösztönözték az OTP-t arra, hogy miközben az általános közbeszédben hitelszűkéről, a bankok kölcsönzői tevékenységének erőteljes visszafogásáról hallani, útnak indítsa Széchenyi 50 címet viselő, kimondottan a kkv szektort célba vevő programját. Ennek keretében 3-25 millió forint közötti folyószámla és forgóeszköz hitelre vonatkozó ajánlattal keresik meg a vállalkozásokat. E célra összesen 185 milliárd forintot szán a bank, egy-egy vállalkozás több hitelt is igénybe vehet, ezek összevont értéke azonban legfeljebb 50 millió forint lehet.

A MedicalOnline kérdésére kiderült, az érintett közép- és kisvállalkozásokat gazdálkodásuk 2009-2010-es nyilvános adatai alapján választották ki, majd előminősítés után kaptak egy összegszerűen cégre szabott ajánlatot az OTP-től. S bár azt nem tudtuk meg, hogy az érintett cégek között voltak-e egészségügyi vállalkozások, azt elmondták, hogy az OTP-nél erőteljes gondolkodás zajlik egy ágazat-specifikus, kimondottan az egészségügyre szabott finanszírozási konstrukción.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink