2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Abortuszháború Dél és közép-Nyugat között

Az Egyesült Államokban nagyok a  véleménybeli különbségek az abortusszal kapcsolatban; az álláspontok nemhogy közelednének egymáshoz, hanem a szakadékok egyre mélyülnek – írja a Pew Research Center jelentése.

A legnagyobb ellentétek az észak-keleti és nyugati államok között vannak, de nem kisebb a távolság a Dél és Közép-nyugat álláspontja között sem. A Pew Research Center most közzétett felmérése azzal a következtetéssel zárult, hogy az amerikaiak többsége támogatja a legális abortusz lehetőségét. A megkérdezettek csaknem fele (45 százalék) úgy véli, hogy az abortuszt szabadon kellene engedélyezni minden vagy csaknem minden esetben, de 40 százalék tartja az abortuszt betiltandónak, más felmérések adatai ugyanakkor szélesebb szórást mutatnak az egyes földrajzi régiók között – emelik ki a Pew kutatói.

A legális abortusznak Új-Angliában a legnagyobb a támogatottsága, ahol a lakosság 75 százaléka tartja úgy, hogy az abortuszt minden esetben vagy csak nagyon kevés kivétellel engedélyezni kell, és mindössze 20 százalék a legális abortuszt ellenzők aránya. Sokan helyeslik a legális abortuszt a csendes-óceáni régióban is, ahol a megkérdezettek 65 százaléka pártolja az abortusszal kapcsolatos szabad döntési jogot, míg a közép-atlanti régióban például 61 százalék.

A hagyományosan konzervatívnak számító déli államokban ugyanakkor nagyobb, és egyre növekvő az ellenállás a legális abortusszal szemben, és különösen sokan ellenzik azt Alabamában, Arkansasban, Kentuckyban, Louisianában, Mississippiben, Oklahomában, Tennessee-ben és Texasban. A felsorolt államokban többségben vannak azok (52 százalék), akik szerint az abortuszt minden vagy csaknem minden esetben be kellene tiltani, és csupán 40 százalék helyesli a legális abortuszt. Ugyancsak az átlagosnál többen ellenzik a születésszabályozás ezen formáját a közép-nyugati államokban (Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Észak- és Dél-Dakota), ahol kiegyenlített az állás; a legális abortuszt támogatók és ellenzők egyaránt 47 százaléknyian vannak.

Úgy tűnik, hogy az abortusszal kapcsolatos területi megosztottság nem a kiegyenlítődés felé halad, hanem inkább egyre mélyül. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a déli államokban egyre többen állnak át az abortuszellenesek oldalára.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink