hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A zene a sebész legjobb barátja

Csökkenti a páciensek szorongását, sőt gyógyulásukat is gyorsíthatja, ha műtétük közben zene szól - idézte brit sebészek megállapítását a BBC hírportálja alapján az MTI.

Kapcsolódó cikkek

Az oxfordi John Radcliffe Kórház kutatócsoportja úgy találta, hogy a helyi érzéstelenítésben zajló sebészi beavatkozásoknál a könnyed zenedarabok hallgatása nyugtatóan hat az ébren lévő páciensekre.

A kisebb műtétekre érkezett mintegy száz páciens felének zenét játszottak le vagy a rádió által sugárzott zenét hallgathatták, míg a csoport másik felének operációja közben nem szólt zene, csak a szokásos zajok voltak hallhatók. A műtét után kikérdezték a pácienseket arról, hogy mennyire szorongtak a beavatkozás közben. Úgy találták, hogy a zenét hallgató csoportban a szorongási pontszám mintegy harmadával kisebb lett, mint a másik csoportban. Ezt igazolta az operáció alatt megfigyelt légzésszámuk is, a zene mellett ez az érték percenként átlagosan 11 volt, míg zene nélkül 13.

Szakértők szerint a stressz negatívan hat a műtétek kimenetelére, hatására jobban elhúzódik a gyógyulási folyamat, ezért a megfelelő zene alkalmazása műtét közben akár a felépülést is gyorsíthatja.

Kis méretű tanulmányukat a kutatók az Annals of the Royal College of Surgeons című szakfolyóiratban tették közzé.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés