hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Tudomány

Tangó, stressz, szex

A frissen világörökségi szellemi kulturális hagyománnyá nyilvánított argentin tangó nemcsak a hangulatot fokozza, hanem igazoltan befolyással bír a stressz- és szexhormonokra – állítja a Frankfurti Egyetem egyik kutatója.
A stresszel összefüggésben lévő kortizol hormon szintje a tánc során csökken, viszont mindkét partnerben nő a tesztoszteron hormon szintje – fejtette ki doktori értekezésében Cynthia Quiroga Murcia, a német egyetem kolumbiai pszichológuskutatója, aki a Music and Medicine című tudományos folyóiratban foglalta össze kutatásának eredményeit.

Feltételezéseinek alátámasztására a kutató 22 pártól vett a tánc előtt és után nyálmintát, és megvizsgálta ezek hormontartalmát. Emellett arra kérte a őket, hogy standardizált teszt segítségével érzelmeiket is írják le.

Annak megfejtésére, hogy a „tangóhatás” a zenén, a mozgáson vagy a partnerrel való szoros kapcsolaton nyugszik, Quiroga Murcia külön-külön és eltérő kombinációkban is megvizsgálta ezeket az „összetevőket”. Az eredmények szerint a kortizolszint csökkenése mindenekelőtt a zenének köszönhető. A tesztoszteronszint ugyanakkor az érintés és a partnerrel való mozgás miatt nő. A pozitív hormon- és érzelmi hatás azonban mindhárom tényező összhangjának meglétekor érvényesül a legerősebben.
 
Ezzel megerősítést nyert azoknak a párterapeutáknak a tapasztalata, akik a tangó alkalmazásával próbálják megmenteni a párkapcsolatokat – állítja az egyetem.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink