2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A WHO szobahőmérsékletre vonatkozó ajánlása

A hideg beltéri levegő az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteit is ronthatja, áll a Femina szerint a WHO vonatkozó ajánlásában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészséges szobahőmérséklet az épületben lakó vagy dolgozó emberektől függ, egy megfelelően felöltözött, egészséges felnőtt számára a körülbelül 18 fokos hőmérséklet kényelmes lehet, ugyanakkor, ha kisgyermekek vagy idősek is élnek a lakásban, nem ajánlott 20 fok alá menni.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a 18 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet már megviselheti a szervezetet, növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések kockázatát. Bár a legtöbb kutatás a külső hőmérséklettel kapcsolatos, a benti alacsony hőmérsékletre vonatkozóan is léteznek adatok. Télen a hűvös idő miatt fokozódik a kardiovaszkuláris okokból bekövetkező halálozások aránya, ez részben annak tudható be, hogy a hideg érszűkítő hatású, így emeli a vérnyomást. Az érszűkítő hatás stresszt jelent a keringési rendszer számára, ami fokozza az iszkémiás szívbetegség és a stroke valószínűségét. 

A WHO az ajánlásában hangsúlyozza, hogy arra vonatkozóan nincsenek pontos adatok, hogy melyik hőfok alatt várhatók negatív egészségügyi következmények, ugyanakkor a legbiztosabbnak és legáltalánosabban elfogadottnak a minimum 18 Celsius-fok tűnik. Ennél magasabbra van szükség az érzékenyebb csoportok számára, az időseknek, gyermekeknek, krónikus betegeknek, különös tekintettel a szív- és légzőrendszeri problémákban érintettekre, írja a Femina.

(forrás: Femina)
hirdetés

Könyveink