hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Előre jelezhetik a vesekövesség kiújulását

A Mayo Klinika kutatói nemrégiben új módszert dolgoztak ki, melynek segítségével pontosabban azonosítható, hogy mely betegeknél a legnagyobb a vesekövek visszatérésének kockázata, közli az OTSZ Online.

A Mayo Clinic kutatói a közelmúltban új módszert ismertettek, melynek segítségével azonosítható, melyek azok a betegek, akiknél a legnagyobb a kövek visszatérésének a valószínűsége. Azt remélik, hogy ennek használatával csökkenthető az ismétlődés rizikója.

A 1984 és 2017 között folyó Rochester Epidemiology Project keretében 3364 résztvevő 4951 veseköves epizódjának adatait elemezve sikerült néhány olyan mintázatot találni, melyek meglétekor nagyobb eséllyel kell számítani a veseköves epizód visszatérésére. Azt találták például, hogy az ismételt kövességgel jelentkező betegek nagyobb arányban férfiak, fiatalok, és magasabb az átlagos testtömegindexük. Ezen túlmenően a vesekövesség szempontjából pozitív családi kórtörténet és a korábbi terhességek is ismétlődő vesekövességre hajlamosíthatnak. Egy közelmúltbeli vizsgálat szerint pedig a meleg, nedves környezet is elősegíti a kövek képződését.

A szerzők azt is vizsgálták, hogy a kövek mérete és elhelyezkedése befolyásolja-e a későbbi kiújulás valószínűségét. Azt találták például, hogy a vesék alsó pólusában elhelyezkedő kövek esetében kell inkább számítani újabb veseköves epizódra. Ugyancsak nagyobb kockázatot jeleznek a 3 és 6 mm közötti kövek, szemben az ennél kisebb, illetve nagyobb kövekkel.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés