hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.

A védőnők is helyet kapnak a pálinka és a birkapörkölt mellett

Akár már a nyárra megkaphatja a hungarikum címet a jövőre százéves magyar védőnői szolgálat - közölte a Fidesz európai listavezetője és az ágazat miniszteri biztosa közös sajtótájékoztatóján.

Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási listavezetője a sajtótájékoztatón európai szinten is egyedülállónak nevezte a védőnői szolgálat tevékenységét, szakmai felkészültségét és szervezettségét, hiszen egyszerre foglalkozik a gyermekgondozással, a várandós kismamákkal, a gyermekágyas édesanyákkal és a szűrésekkel is.

- A magyar hálózat példaértékű lehet más európai uniós tagállamoknak is, továbbá cél, hogy a védőnőképzés európai központja Magyarországon legyen - mondta. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat a jövőben is kiemelt figyelmet fordít majd a védőnőkre, csakúgy, mint az elmúlt négy évben, amikor az erkölcsi elismerésen túl anyagi megbecsülésben is részesítette a szolgálatot.

Bábiné Szottfried Gabriella a védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztos a tájékoztatón úgy fogalmazott: "a védőnői szolgálat a mi nemzeti kincsünk". Az elmúlt négy évben 4,4 milliárd forinttal emelték meg a védőnői szolgáltatás támogatásának összegét - közölte, hozzátéve, továbbra is azon vannak, hogy javítsák a dolgozók helyzetét és munkakörülményeit, ezért is indították el a szolgálat újjászervezését.

***

A Hungarikum Bizottság honlapján olvasható tájékoztató szerint, a Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

Az így megtisztelt értékek listája – ahova a politikusi ígéret szerint a védőnők is felkerülhetnek majd – jelenleg a következő:


1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. Pick téliszalámi
10. Béres csepp és Béres Csepp Extra
11. Kürt Adatmentés
12. Zsolnay porcelán és kerámia
13. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje
14. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje
15. Solymászat mint élő emberi örökség
16. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája
17. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
18. Hollókő ófalu és környezete
19. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete
20. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta
21. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője
22. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj
23. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája
24. Herendi porcelán
25. Magyar operett
26. Kassai-féle lovasíjász módszer
27. Halasi csipke
28. Kalocsai népművészet: írás, hímzés, pingálás
29. 100 Tagú Cigányzenekar - A zenekar világhírű művészi és hagyományörző gyakorlata
30. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
31. Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve
32. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
33. Karcagi birkapörkölt
34. Gundel örökség  - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem

 

(forrás: MTI, Hungarikum Bizottság)

Könyveink