hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

A védőnők egy százaléka elégedett a változással

Hétszázból heten örülnek – derült ki a Független Szakszervezet Népszavához eljutott felméréséből.

Összesen hét védőnő akadt az országban, aki elégedett a szolgálat július elsejei állami átvételével – derült ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) két körben végzett kérdőíves felméréséből, amelyet 700 védőnő töltött ki. Az első július elején indított kérdőíves vizsgálatban még az iskolákban dolgozó védőnők is részt vettek, akik önkormányzati alkalmazásban maradtak. A második, augusztus 10-i felmérésben már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek.

 – A hét elégedett védőnőből négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett. A másik három válaszadó nem árulta el az okot. Az átvettek körében végzett második célzott felmérésben már azzal is elégedettek voltak, ha nem romlottak a munkafeltételek. De a helyzet alig javult az elmúlt másfél hónapban – állította a lapnak Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője.

A válaszadók csaknem harmada számolt be arról, hogy az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát.

A védőnői szolgálatok államosítása óta az önkormányzatok egy része teljesen kiszállt a fenntartásból, július elsejétől nem fizetik a takarítást, megszüntették az internet- és telefon előfizetést, a védőnők még papírt se kapnak a nyomtatóba. A centrumkórházig pedig kilométereket kellene autózni az „ellátmányért”, ha lenne. De egyelőre nincs. Ráadásul az is csak elképesztő adminisztrációs többlettel érhető el, ami elvileg továbbra is jár, mint például az autóhasználathoz kapcsolódó költségtérítés.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink