hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A tuberkulózis nem fél a gyógyszerektől

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményben figyelmeztet, hogy nemzetközi összefogás, a források összpontosítása és széles körű kezelés nélkül könnyen előfordulhat, hogy kudarcba fullad a tuberkulózis elleni harc.

Az utóbbi néhány évben a tuberkulózis (TB) előfordulási gyakorisága összességében csökkent ugyan, a betegséget okozó baktérium azonban gyorsan változik és rezisztenssé vált számos, a terápiában jelenleg alkalmazott gyógyszerrel szemben. A TB évente körülbelül 1,4 millió ember halálát okozza világszerte, és ezzel a HIV-fertőzés kivételével minden egyéb infekciónál több áldozatot szed. A gyógyszerrezisztens tuberkulózisban szenvedő új betegek számát évente 630 ezer körülire teszik. A WHO arra figyelmeztet, hogy alapvetően fontos a pénzügyi források koncentrálása, mivel egyre növekszik azon TB-esetek előfordulása, melyek többféle antituberkulotikummal szemben is rezisztenciát fejlesztettek ki. „A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően már egy sor csatát megnyertünk a TB elleni harcban, de könnyen lehet, hogy a vesztesek végül mégis mi leszünk, ha nem cselekszünk haladéktalanul” – mondja dr. Margaret Chan, a WHO általános igazgatója.

A WHO becslése szerint évente 1,6 milliárd USA-dollár hiányzik a TB elleni nemzetközi küzdelem támogatásából 118 kis vagy közepes jövedelmű országban azon a 3,2 milliárd dolláron túl, melyet ezek az országok önmaguk képesek fordítani a probléma megoldására. Ha ezt a hiányt sikerülne megszüntetni, akkor ezzel 17 millió multirezisztens TB-eset lenne kezelhető, ami 2014 és 2016 között 6 millió ember életét menthetné meg.

A bejelentést úgy időzítették, hogy március 24-e előttre essen. Ez a nap ugyanis a WHO döntése alapján a Tuberkulózis Világnapja. Rober Koch 131 évvel ezelőtt, 1882-ben ezen a napon fedezte fel a tuberkulózis kórokozóját, a Mycobacterium tuberculosist.

A Millenium Development Goal által kitűzött célt, a TB-epidémia trendjének megfordítását sikerült ugyan elérni, de nem lehetünk elégedettek azzal az eredménnyel, hogy 2 százalékkal sikerült lejjebb szorítani az évente tuberkulózisban megbetegedők számát. A jelenlegi helyzetben nehezen hihető, hogy Afrikában és Európában valóban 50 százalékkal csökken majd a tuberkulózishoz társuló halálozás 1990 és 2015 között.

Ez év januárjában az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága egy új szert, a bedaquilint fogadta el a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezelésére.

A tuberkulózis elleni harc anyagi forrásaira jogosult 118 államban négy prioritást állítottak fel a halálozás csökkentésére, a betegség továbbadásának és a gyógyszerrezisztenciának a feltartóztatására:

1. Az antituberkulotikumokra érzékeny TB-esetek kiterjesztett diagnózisa és hatásos terápiája − ehhez összesen 2,6 milliárd USA-dollárra van szükség 2014 és 2016 között.

2. Évente 1,3 milliárd dollárt kell költeni a több szerrel szemben is rezisztens TB haladéktalan és eredményes kezelésére.

3. Az új gyorsdiagnosztika, valamint a TB és a multirezisztens TB laboratóriumi diagnosztikáját segítő módszerek elterjesztése a HIV-fertőzöttek körében évi 600 millió dollárt igényel.

4. Körülbelül 330 millió dollár szükséges a HIV-hez társuló TB-vel kapcsolatos beavatkozásokra (TB-betegek szűrése HIV-re, TB-prevenció stb.).

„Elengedhetetlen, hogy sürgősen megtaláljuk a szükséges forrásokat a betegség megfékezésére. Ha most nem cselekszünk, a költségek az egekbe szöknek. Vagy most fektetünk be, vagy örökké fizetni fogunk” – véli dr. Mark Dybul, a TB elleni harccal kapcsolatos alapok vezérigazgatója.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
hirdetés

Könyveink