hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A többség támogatja a privatizációt

A Tárki közvélemény-kutatásának mérlege

Az emberek többsége nem ítéli el, sőt bizonyos területeken kifejezetten kívánatosnak tartja az egészségügyben a privatizációt. Ez is kiderül a Tárki közvélemény-kutatásából.

Elsősorban az állami és a magánszektor szerepének megítélését szondázta, de az orvos-beteg kapcsolatra és a hálapénz gyakorlatára is rákérdezett a Tárki az egészségügyi minisztérium megbízásából készített közvélemény-kutatásában.

A vizsgálat nem erősítette meg azt az általános vélekedést, amely szerint az emberek félnek az egészségügy privatizációjától. A megkérdezettek a személyi szolgáltatások (például a fodrászat, az optika) területe után az egészségügyben tartanák a leginkább kívánatosnak, hogy a magánszektor szerephez jusson. Az egészségügyi ellátáson belül a háziorvoslásban csaknem háromnegyedük (72 százalék), a szakorvosi ellátásban valamivel több mint a válaszadók fele (52 százalék), a kórházak esetében pedig egyharmaduk (33 százalék) helyeselné a magántőke valamilyen arányú megjelenését. A válaszadók fele minden megkötés nélkül elfogadná a magántőke megjelenését a kórházi hotelszolgáltatásokban. Több mint 60 százalékuk egyetért azzal, hogy a kórházak többsége magánkézben legyen, de csak azzal a feltétellel, hogy a társadalombiztosítás kössön szerződést a privát működtetésre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés