2021. június. 25., péntek - Vilmos.
hirdetés
hirdetés

A tiotropium biztonságossága – az FDA következtetése

A COPD ma már az egyik vezető betegség a halálozási statisztikában, és a megbetegedések száma világszerte emelkedik.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) 2004-ben törzskönyvezte a tiotropiumot, mint az első hosszú hatású anticholinerg bronchodilatátort a COPD kezelésében. Az elmúlt időszakban az is bizonyítást nyert, hogy a tiotropium terápiában részesültekben a COPD heveny kiújulása ritkábban fordult elő.

Már 2007-ben felmerült, hogy e gyógyszer elősegíti a stroke kialakulását. Egy évvel később, 2008 szeptemberében, egy metaanalízis a kardiovaszkuláris rizikó lehetőségét is felvetette. Egy másik vizsgálat (UPLIFT – Understanding Potential Long-Term Impacts on Function with Tiotropium) mindezeket nem erősítette meg. Az ellentétes álláspontok miatt az FDA 2009. november 19-én megbeszélést hívott össze. A résztvevők az UPLIFT következtetéseit fogadták el.

Forrás: N Engl J Med org. (Sept 8, 2010).

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

A tsimane törzs tagjait nem első alkalommal vizsgálják. 2017-ben már nagy nyilvánosságot kapott az az eredmény, miszerint időseik szív- és érrendszeri egészsége egészen példátlan a világon.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje, melyben a lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok feltérképezéséhez.