hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A terhesség alatti kemoterápia nem veszélyes a gyermekre

A Lancet Oncology egyik nemrégiben megjelent közleménye arról számol be, hogy azoknak a nőknek a gyermekeiben, akik a terhesség alatt kemoterápiában részesültek, semmilyen nemkívánatos hatást nem tapasztaltak, éppen olyan jól fejlődtek, mint a teljes populáció gyermekei.

A vizsgálatot dr. Frédéric Amant, a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem munkatársa vezette.
A kutatók 68 olyan nőt vontak be a vizsgálatba, akik átlagosan 3–4 kemoterápiás cikluson estek át terhességük alatt – összesen 236-on. A rákot átlagosan a terhesség 18. hetében állapították meg ezeknél a nőknél. A magzat megszületésének medián kora a 36. gesztációs hét volt, az anyák kétharmada (47) a 37. hét előtt szülte meg gyermekét. Összesen 70 gyermek állapotát vizsgálták meg, akiknek életkora a vizsgálat idején 1,5 évestől 18 évesig terjedt.

Tesztek egész sorát végezték el a gyermekeken, hogy felmérjék egészségi állapotukat és fejlődésüket. Ezek közé tartozott az IQ-teszt, az EKG, az echokardiográfia és egy részletes kérdőív, amely az egészségi állapotra és a fejlődésre vonatkozó kérdéseket tartalmazott. Az 5 éven felüli gyermekekben ezeken kívül elvégeztek egy verbális tanulási tesztet, egy figyelmi tesztet és audiometriát is, szüleik pedig kitöltöttek egy olyan kérdőívet, amely a gyermek viselkedésére vonatkozott.

A neurokognitív eredmények az időre született gyermekekben a normális tartományba estek, de az idő előtt megszületettek teljesítménye rosszabb volt. A szerzők azonban hangsúlyozták, hogy ez a különbség az általános populációban is megfigyelhető. A gyermekek egyéb jellemzői is – viselkedésük, általános egészségi állapotuk, szívük mérete és működése, hallásuk és növekedésük – az általános populációban mért értékeknek felelt meg.

Mint a szerzők írták: „Eredményeink nem támasztják alá azt a stratégiát, hogy a magzat károsításának elkerülése végett később kezdjék el a kemoterápiát, vagy hogy idő előtt megindítsák a szülést, s csak ez után kezdjék a kemoterápiát. A terhes nőknél is ugyanazon irányelvek alapján kell dönteni a kemoterápiáról, mint a nem terheseknél. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a 14. gesztációs héttől el lehet kezdeni a kemoterápiát, csak nagyon oda kell figyelni a terhesgondozásra.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés