hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A TASZ tesz a kórházkiürítések következményeinek kiderüléséért

Mintabeadványokkal segítenek, hogy az érintettek panaszai az ombudsmanhoz is elérjenek – ő ugyanis azt mondta, hogy senki nem fordult hozzá.

Mindannyian szeretnénk biztosak lenni abban, hogy senkit nem hagy cserben az egészségügyi ellátórendszer – akkor sem, amikor épp egy olyan komoly kihívásra kell felkészülnie, mint a koronavírus-járvány. Áprilisban azonban Kásler miniszter a kórházi ágykapacitás 60 százalékának „felszabadítására” adott utasítást nyolcnapos határidővel, aminek eredményeként sokan arról számoltak be, hogy egyik napról a másikra kellett megoldaniuk súlyos beteg, folyamatosan ápolásra szoruló hozzátartozójuk otthoni ellátását, írja honlapján a TASZ.

A következmények miatti felelősségét a kormányzat igyekezett elkenni, a hiteltelenítéshez egy ellenzéki párt megkérdőjelezhető valóságtartalmú videója is hozzájárult. Ám számos más tragikus beszámoló valódiságában nincs okunk kételkedni, ezért ajánlottunk ingyenes, nem kártérítésre alapozott jogi segítséget az érintettek számára.

Egy parlamenti kérdésre adott válaszból kiderült, hogy az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja az ágykapacitás „átszervezését” és az ellátások halasztását. Kozma Ákos azt írta, hogy „csak az ellátás elhalasztásával összefüggésben” fordultak hozzá érintettek panasszal, de egy beteg vagy hozzátartozó sem kereste meg azzal, hogy állapota ellenére hazaküldték a kórházból, megfelelő ellátás nélkül.

Hogy a kórházi ágykiürítések problémáját ne lehessen szőnyeg alá söpörni, olyan egyszerűen kitölthető mintabeadványokat osztunk meg, amelyekkel az érintett hozzátartozók panaszt tehetnek az Alapvető Jogok Biztosánál, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnál.

Az alább letölthető dokumentumokat a sárga színnel jelölt útmutatásnak megfelelően kell kitölteni (elküldés előtt az útmutatást törölni kell). Fontos, hogy először a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz kell fordulni, mert az alapvető jogok biztosa csak az NNK-tól érkező válasszal együtt foglalkozik a beadványunkkal. Az NNK válaszát a biztosnak küldött levélhez csatolni kell!

Mintabeadványok a TASZ oldalán

hirdetés

Könyveink