2024. április. 26., péntek - Ervin.

A szteroid-használat és a CoVid-19

Az asztmás betegek ne függesszék fel az inhalációs szteroidos kezelésüket koronavírus-járvány miatt, írja a PharmaOnline.

Napjainkban egyesek azon a véleményen vannak, hogy az asztmás betegeknél az inhalációs szteroidok használatát az új típusú koronavírussal való megfertőződés kockázatának a csökkentése miatt abba kellene hagyni.

2020. március 13-án például a berlini virológus prof. Christian Drosten úgy nyilatkozott, hogy az asztmás betegeknek célszerű a kezelőorvosukkal egyeztetni arról, hogy a kortizon-alapú kezelésüket egyéb terápiás megoldásra cseréljék le valami olyanra, ami az immunrendszer működését kevésbé befolyásolja, írja a PharmaOnline.

Mindez elbizonytalaníthatja az érintett betegeket.

Le kellene cserélni az asztmás betegek „alapgyógyszerét”?

Leszögezendő, hogy az inhalációs beviteli módon alkalmazott szteroidok (ICS) az asztma kezelésének a bázisgyógyszerei, miközben egyelőre semmilyen adat nem támasztja alá azt, hogy az immunrendszert gyengítő és a különféle fertőzésekkel szemben fogékonyságot növelő szteroidok alkalmazása mekkora CoVid-19-kockázat-növekedéssel jár együtt.

Fotó: 123 rf
Fotó: 123 rf

Mit mondanak szakmai szervezetek?

Az asztma gyógyításával foglalkozó szakemberek és szervezetek, köztük a németországi pulmonológiai és pediátriai pulmonológiai szervezetek (DGP, GPP, GPA) is egyértelműen amellett foglalnak állást, hogy a sem a gyermekeknél, sem a felnőtteknél nem szabad az adekvát és individuálisan beállított inhalációs szteroidos kezelést pusztán spekulációkra alapozva megváltoztatni vagy felfüggeszteni.

Az ICS-terápia abbahagyása vagy folytatása kockázatosabb?

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben az asztmás betegek számára nagyobb veszélyt jelent az inhalációs szteroidok alkalmazásának az abbahagyása, mint annak a folytatása.

Az ICS adagolás felfüggesztése súlyos módon ronthatja a betegek állapotát, orvosi viziteket téve szükségessé, amik a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem kívánatosak, hiszen a rendelőkben és a kórházakban tett látogatások a SARS-CoV-2-fertőzés kockázatát hordozzák magukban. Nem ismert ugyanakkor az, hogy az ICS-k adagolása mekkora SARS-CoV-2-fertőzést illető kockázatfokozódással jár, ha egyáltalán fellép ilyen kockázatfokozódás, az asztmás betegek számára.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés