Azoknál a középkorú nőknél, akik szoptatták csecsemőiket, kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú, felnőttkori diabétesz, állapították meg ausztrál kutatók.
Mintegy 53 ezer, 45 év fölötti nő részvételével zajlott az a vizsgálat, amely megállapította, hogy minden év szoptatás kapcsolatba hozható a nőknél a diabétesz kialakulásának 14 százalékos csökkenésével. A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett eredmények nem azt igazolják közvetlenül, hogy maga a szoptatás védő hatású a 2-es típusú cukorbetegség ellen, tehát nem ok-okozati összefüggést állapítanak meg.
Bette Liu kutatásvezető, a University of Western Sydney munkatársa szerint azonban több korábbi tanulmány is kapcsolatot állított fel a szoptatás és a diabétesz kifejlődésének csökkent kockázata között. A mostani vizsgálat újdonsága a megelőzőekhez képest, hogy olyan nőkre is kiterjedt, akik soha nem szültek. Ehhez a csoporthoz képest azoknál a nőknél, akik szültek ugyan, de nem szoptattak, 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, ugyanakkor nem nőtt a kockázat azoknál a nőknél, akik szültek és legalább három hónapig szoptatták csecsemőiket.
A vizsgálatban résztvevő 5700, soha nem szült nő és a több mint 25 000, minden gyermekét legalább 3 hónapig szoptató nő csoportjaiban 5 százalékos volt a cukorbetegek aránya, míg a mintegy 6200 olyan nőből álló csoportban, akik soha nem szoptatták gyermekeiket, 9,5 százalékos.
Liu úgy véli, a gyerekszülés növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a nők későbbi élete során, ám a szoptatás ugyanilyen mértékben csökkentheti a rizikót. Az összefüggés hátterében Liu szerint a szoptatás alatti hormonális változások, és azok esetleges hosszabb távú hatása állhat.
Az iskoláskort fenyegető kórképekről, a digitális tér veszélyeiről, valamint az ahhoz kapcsolódó prevenciós és terápiás lehetőségekről tanácskoztak Debrecenben.
Az 1922-ben megjelent könyv már akkor is hiányt pótolt a szem fénytöréstanának összefoglalásában. A szemorvos a szemmel inkább mint szervvel szeretett...