hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A szakértői rendszer átfogó megújítását javasolja az ombudsman

Az igazságügyi szakértői tevékenység átfogó megújítását szorgalmazza az igazságügyi miniszternél Székely László ombudsman.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében emlékeztet, hogy az ombudsmannál több panaszos is sérelmezte: elhúzódnak a rendőrségi és bírósági eljárások, mert késnek a szakértői vélemények.  Jelentésében az alapjogi biztos megállapította: az eljárások elhúzódását sokszor a nem megfelelő szakértő kiválasztása, esetleg a kompetens szakértő hiánya, a szakértői intézetek leterheltsége, valamint a szakvélemény késedelmes előterjesztése okozza, illetve okozhatja. A biztos megállapította, hogy a szakértők alacsony száma, kapacitáshiánya és a kirendelések magas száma veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog maradéktalan érvényesülését.

Ki kell alakítani a pszichológus szakértők közreműködésének szakmai protokollját, hogy a jogalkalmazók egységes szakmai standardok, eljárásrend alapján készült pszichológiai szakvéleményre tudjanak támaszkodni - áll a jelentés összefoglalójában. Ez a garanciálisnak is tekinthető elem különösen fontos a gyermek- és fiatalkorúakat érintő eljárásokban - hangsúlyozták, hozzátéve: a módszertani útmutató, a szakmai protokoll hiánya veszélyeztetheti a tisztességes eljáráshoz, valamint a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való jogának érvényesülését.

Székely László kitért a szakértői névjegyzék hiányosságaira is: nem részletezi az adott szakterületen belüli kompetenciákat, továbbá nincs benne, hogy a szakértő korábban milyen típusú ügyekben járt el, milyen témában publikált, illetve tartott előadást. Emiatt a jogalkalmazók úgy választanak szakértőt, hogy kiemelt szakterületéről nincs megfelelő információjuk.

A biztos jelentésében úgy összegzett: az igazságügyi szakértői tevékenység átfogó, komplex szemléletmódú vizsgálata és megújítása szükséges. Ezért felkérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, fontolja meg az igazságügyi szakértői névjegyzék adattartalmának megújítását, a közigazgatási perekben a szakértői bizonyításra irányadó jogszabályok kiegészítését, pontosítását, valamint a szakértők létszámának emelését.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink