hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A robotok lehetnek a jövő életmentői

Igazi kuriózumnak ígérkezik az idén júniusban megrendezendő RoboCup világbajnokságon a RoboCupRescue Robot League (RRL).

Az RRL-ben olyan robotok mérik össze az erejüket, amelyeket kifejezetten mentési célokra alkottak meg és amelyeket a katasztrófák sújtotta területeken való bevetésre készítettek. Az egyes készülékeknek képesnek kell lenniük egy lerombolt vagy balesetveszélyes épületben való bejutásra, majd haladásra és a sebesültek megtalálására. Eközben le kell tudniuk küzdeni a különböző akadályokat. A robotoknak emellett létre kell hozniuk a terület térképét, hogy így tájékoztathassák a helyzetről a mentést irányító személyt. A térképen fel kell tüntetniük a sebesültek pontos pozícióját, majd az adatokat vezeték nélküli hálózatok segítségével továbbítaniuk kell a mentésirányítás központjába.
Az RRL során vizsgálják azt is, hogy az egyes eszközök mennyire képesek egyéb feladatok elvégzésére, például tárgyak mozgatására. Így modellezik, hogy miként tudna egy robot mondjuk egy mobiltelefont vinni a sebesülteknek.
Az egyik résztvevő a Welsi Szakfőiskola RoboRescue csapata által megalkotott MARK9 lesz, mely fedélzeti érzékelőinek köszönhetően lát, szagol, hall és akár önállóan mozog is. A Mobiles Autonomes Roboter Konzept 2009-esen (MARK9) a főiskola hat hallgatója dolgozik, immár fél éve. A prototípus elkészítése 60-70 000 eurót emésztett fel. Az alumíniumból készített, 40 kilogramm súlyú robotot négy lánctalpas rendszerrel szerelték fel, így különösen jó a terepjáró képessége, a maximális sebessége 20 km/h és egy külön berendezés gondoskodik az egyensúlyban tartásáról. A MARK9-est ellátták az emberekre hasonlító formákat és széndioxid-kibocsájtást felismerő szenzorokkal, valamint mozgás-, hő- és zajérzékelőkkel.
Elöl helyezték el a fényviszonyoknak megfelelően világító reflektorokat, a kamerákat, és a lézeres távolságmérőt is, amely a terület feltérképezésében segíthet. A készülék 240 fokban lát, hatótávolsága 4 méter. Az adatokat automatikusan továbbítja a kezelő laptopjára és megjeleníti egy 2D-s térképen. A robot karja 360 fokban elfordítható és felszereltek rá egy hőkövető, valamint a bal és a jobb oldalán egy-egy Firewire-porton kapcsolódó kamerát. A hőkövető kamera érzékeli a rejtett hőforrásokat és másodpercenként 30 képet tud átküldeni a kezelő laptopjára. Egy különleges algoritmus pedig segít felismerni a sebesülteket és azok mozdulatait.

Forrás: Berta Sándor, sg.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink