2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A retina protézis részben visszaadja a látást

Több évtizedes fejlesztés és évekig tartó klinikai vizsgálatok után nemsokára a piacra kerül egy olyan optikai protézis, amely legalább részben visszaadja a retinát károsító betegségekben szenvedők látását. 

A Second Sight Medical Products, Inc. cég képviselője elmondta, hogy Európa legtöbb országában már engedélyezték Argus II nevű retina protézis rendszerük árusítását. A kaliforniai cég ebben az évben folyamodik hasonló engedélyért az USA-ban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA).

Az Argus II rendszer egyik része egy mini kamera, amelyet egy napszemüvegbe építettek be, és amely folyamatosan képeket készít. A vizuális információt egy videoprocesszorhoz továbbítja, amely egy drót nélküli mikroprocesszorral és a szükséges elemekkel együtt a személy övén helyezkedik el. A videoprocesszor elektromos jelekké alakítja a képeket, majd a napszemüvegben elhelyezkedő transzmitter ezeket drót nélkül a szem kötőhártyája alá implantált vevőegységhez továbbítja. A vevő egy vékony kábellel a retinán elhelyezett apró elektródok sokaságához küldi tovább a jelet, és az elektródok elektromosan ingerlik a retina érzősejtjeit.

A retina protézis részben visszaadja a látást

Ennek hatására impulzusok haladnak végig a látóidegtől az agyhoz, amely világos és sötét pöttyök mintázatát látja, annak megfelelően, hogy mely elektródák voltak aktívak. A betegek meg tudják tanulni, hogy e mintázatokat képként értelmezzék.

Az Argus II azután kapott zöld utat, hogy egy klinikai vizsgálatban 30 vak személynél sikeresen alkalmazták az eszközt. A retina implantátum már ebben az évben elérhető lesz egy párizsi, egy genfi, egy londoni és egy manchasteri kórházban. Egy eszköz ára 100 000 dollár, de a cég azt ígérte, hogy egyes országokban ennél olcsóbban lesz kapható.

A közeljövőben várhatóan más elven működő retina protézisek követik majd az Argus II-t. A legelőrehaladottabb fázisban egy német cég, a Retina Implant, AG eszköze van, amelynek lényege, hogy a retina alá helyezik be az implantátumot, amelynek elektródái a bipoláris sejteket ingerlik. Több, retinitis pigmentosa miatt megvakult személybe ültették be eddig, akik a segítségével látni tudtak fényes tárgyakat, amelyek egy sötét asztalon helyezkedtek el. A betegek egyike még arra is képes volt, hogy felismerjen egy kést vagy egy villát, különböző gyümölcsöket és geometriai mintázatokat, és megkülönböztesse a szürke különböző árnyalatait csupán 15 százalékos kontraszt mellett. Eberhard Zrenner, a kutatás vezetője, a Tübingeni Egyetem oftalmológiai kutatóintézetének igazgatója és munkatársai a Proceedings of the Royal Society B-ben számoltak be nemrég az eredményekről.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink