hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

A retina alatti implantátum látóvá teszi a vakot

A Retina Implant AG, a látássérültekben a szem ideghártyája alá beültetett implantátumok egyik vezető gyártója ma bejelentette, hogy forradalmian jó eredményt értek el új eszközükkel az első emberi klinikai vizsgálatban.
Az eredmények, amelyeket a vizsgálatban résztvevő 11 vak személyen tapasztaltak, jobbak voltak, mint amilyeneket a vállalat remélt. Néhány vak személy olyan világosan tudta látni a tárgyakat és az alakokat, hogy felismerték a betűket, és el tudták olvasni a szavakat. Korábban, más vállalatok hasonló vizsgálataikban csak annyit tudtak elérni, hogy a vakok érzékelték a fényt és némileg a tárgyak körvonalait, de olvasásra és ismeretlen tárgyak felismerésére még egy eszköz sem tette képessé őket.
 
A Retina Implant 2005-ben kezdte el a vizsgálatokat Németországban, 11 olyan személy bevonásával, akik retinitis pigmentosa (RP) miatt veszítették el látásukat. Az RP az öröklött retinaelfajulás egyik leggyakoribb formája, amely a világon mintegy 200 000 embert érint. Jelenleg nincs olyan módszer, amivel lassítani lehetne a betegség előrehaladását vagy gyógyítani lehetne a kórt, azonban ez a vizsgálat komoly reményeket kelt.
 
Jelenleg kétfajta ideghártya implantátumot alkalmaznak a gyógyászatban: vagy a retina alá, vagy a retina felszínére helyezik az implantátumot (szubretinális, illetve epiretinális elhelyezés). A szubretinális implantátumot leggyakrabban az éleslátás helye, a macula alá ültetik be, mivel egészséges emberekben itt alakul ki a legrészletdúsabb, legélesebb kép a szemben. Ha az implantátumot, ami nem más, mint egy chip, a retina alatt helyezik el, más eszközre nincs szükség, míg epiretinális implantáció esetén még speciális szemüveg vagy kamera is szükséges a megfelelő működéshez.
 
Dr. Walter-G. Wrobel, a Retina Implant elnöke elmondta, hogy csak a 11. betegnél sikerült egészen pontosan a macula alatt elhelyezni az 1500 elektródát tartalmazó chipet, és ez a beteg látott a legtisztábban valamennyi közül. Az elnök arról is beszámolt, hogy minden beteg jól tűrte a műtétet, kedvezőtlen hatások nem fordultak elő.
 
A 11. beteg, egy 45 éves finn férfi elmondta, hogy látása 16 éves korában kezdett romlani, és 16–17 év alatt teljesen megvakult. Amikor beleegyezett a műtétbe, tudta, hogy annak esetleg semmiféle hatása nem lesz, de reménykedett. Amint bekapcsolták a mikrochipet, rögtön meg tudta különböztetni a világosságot a sötétségtől és látta a tárgyak körvonalait. Ahogyan hozzaszokott az implantátumhoz, látása drámaian javult: nemcsak olvasni tudott, de több méterről is látta az emberek körvonalat, meg tudta állapítani magasságukat, látta karjuk mozgását is.
 
A Retina Implant az eredményekről az Association for Research in Vision and Ophthalmology's (ARVO) éves találkozóján számol be, május elején, de rövid ismertetésük a Medical News Today portálon is olvasható.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés