hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A profitért hallgathatott a kudarcról egy gyógyszercég

Elhallgatta a nyilvánosság elől egy izraeli gyógyszercég, hogy az elején hatásosnak tűnő kezelésük ellenére néhány hónap után meghalt egy román kislány, írja az [origo].

A Pluristem biotechnológiai cég által kifejlesztett őssejt-készítmény megmentette egy hétéves kislány életét, akit sikertelen csontvelő-átültetés miatt közvetlen életveszély fenyegetett, és akin már semmiféle ismert kezelés sem segíthetett. A hírt a haifai (Izrael) székhelyű Pluristem ez év májusában tette közzé, azzal a zárszóval, hogy a kislány elhagyta a kórházat, és otthonába távozott. A közlemény hatására a cég tőzsdei értéke meredek emelkedésbe kezdett, és a tulajdonosok a részvények eladásából jelentős bevételre tettek szert.

Hallgatott azonban a Pluristem médiagépezete, amikor a romániai kislány négy hónappal azt követően, hogy megmentésének híre bejárta a világot, mégis eltávozott az élők sorából. A lány halála után egy héttel a cég a részvényeladásokból mintegy 34 millió dollárt profitált.

A Bloomberg hírügynökség, illetve az általa megszólaltatott piaci és jogi szakértők szerint az effajta egyoldalú tájékoztatás nem kifejezetten etikus. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdeügyi Bizottságának (Securities and Exchange Commission, SEC) szóvivője, John Nester például arra figyelmeztetett, hogy az USA törvényei alapján minden tőzsdei cég köteles válogatás nélkül valamennyi olyan információt a nyilvánosság elé tárni, ami egy ésszerűen mérlegelő befektetőnek az adott értékpapír vételével, eladásával vagy megtartásával kapcsolatos döntését befolyásolhatja.

A Pluristem képviselője, Zami Aberman minderre a Bloomberg Newsnak adott telefonos interjúban úgy reagált, hogy a kórházból való elbocsátás után a cégnek nem feladata a betegek sorsát nyomon követni, így semmi sem kötelezte őket a lány halálhírének közzétételére. Aberman leszögezte: "Az egyetlen, ami jogi szempontból számít: igazat mondtunk-e, amikor azt állítottuk, hogy a beteg fizikai állapota javult. Amikor láttuk, hogy a vérkép kezd helyreállni, sikeresnek nyilvánítottuk a kezelést."


A romániai kislány csodás megmenekülése és tragikus halála olyan fontos orvosetikai és szabályozási kérdéseket vet fel, amelyek messze túlmutatnak a konkrét jogvitán. Az eset az úgynevezett méltányossági eljárás (compassionate use) keretében alkalmazott kezelés klasszikus példája. Méltányossági eljárásról akkor beszélnek az orvosok, ha egy beteg, akin már biztosan nem segít semmilyen ismert gyógymód, utolsó esélyként egy engedéllyel még nem rendelkező gyógyeljárásban részesül.

A teljes cikk

Tátrai Péter
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés