hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A lipoproteinek lehetnek a felelősek az Alzheimer-kór kialakulásáért

Az Alzheimer-kór egyik jellemző tünete a toxikus hatású fehérjék akkumulálódása az agyban, de eddig a kutatók nem igazán vizsgálták azt, hogy mégis honnan érkeznek, hol alakulnak ki a béta-amiloid molekulák.

Az ausztrál Curtin University kutatói a PLOS Biology folyóiratban közölték egér modellszervezeteken végzett vizsgálataik eredményeit, melyek szerint az Alzheimer-kór kialakulásáért a vérből az agyba jutó, toxikus hatású fehérjéket szállító lipidtranszporter proteinek a felelősek. Az Alzheimer-kór egyik jellemző tünete a toxikus hatású fehérjék akkumulálódása az agyban, de eddig a kutatók nem igazán vizsgálták azt, hogy mégis honnan érkeznek, hol alakulnak ki a béta-amiloid molekulák.

fotó: archív
fotó: archív

A mostani vizsgálatban sikerült leírni azt a “vér-agy útvonalat”, amelyen keresztül a toxikus fehérjék a lipoproteinek segítségével az agyba jutnak. Az elmélet helyességét a kutatók olyan génmódosított egereken tesztelték, melyek mája kizárólag humán amiloidot állított elő. Az eredmények visszaigazolták a feltevést, mivel az állatok májában termelt lipoprotein- amiloid gyulladást okozott az agyban, felgyorsította az agysejtek pusztulását és a memóriavesztést. A kutatók szerint a lipoprotein-amiloidot célzó gyógyszerekkel és valószínűleg megfelelő étrenddel is csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata, vagy legalábbis lassítható a betegség progressziója.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink