hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A narkolepszia okának felfedezői kapták a tudományos élet Oscar-díját

Szeptember 22-én átadták a tudományos élet Oscarjának számító Breakthrough-díjakat az élettudományok, a matematika és a fizika területén kiemelkedő tudományos eredményeket elérő kutatóknak, írja a Qubit.

Az élettudományok terén többek között a narkolepszia alvászavar okának felfedezéséért Emmanuel Mignot és Janagiszava Maszasi kapta meg az elismerést; egymástól függetlenül tárták fel a fáradtsággal és hirtelen álomba zuhanással járó zavar hátterét.

A kanadai Mignot az 1980-as években kezdett el narkolepsziás kutyák vizsgálatával foglalkozni, hogy feltárja a probléma genetikai hátterét. Sikerült azonosítania a gént, amely a sejtekben két membránreceptort kódol, amelyek kapcsolatban állhatnak a narkolepszia kialakulásával. A pontos hatásmechanizmust azonban sokáig nem sikerült leírnia. Janagiszava szintén állatkísérleteket végzett kollégáival, akikkel a receptorok szerepének azonosításán dolgoztak, és addig készítettek különböző peptidkeverékeket, míg végül sikerült megállapítaniuk, hogy melyek aktiválják az adott receptorokat. Rábukkantak ugyanarra a membránreceptorra, amelyre Mignot, és azonosították, hogy két, korábban ismeretlen, ma orexin-A-nak és orexin-B-nek nevezett peptidre reagál, írja a lap.

További állatkísérletek megerősítették, hogy az orexinek termelődése nélkül felborul az alvásritmus és narkolepszia alakulhat ki. Később ezt az embereknél is kimutatták. Azok, akik narkolepsziában szenvednek, nem termelik a kulcsfontosságú peptidet. Mignot kutatásai arra vezetnek, hogy egy, az orexintermelésért felelős agyterületet támadó autoimmun betegség lehet a háttérben.

Idén az élettudományok kategóriában két további kutatási eredményt is díjaztak, Demis Hassabis és John Jumper a fehérjék 3D-s térszerkezetét modellező és leíró mélytanuló mesterséges intelligencia algoritmus fejlesztéséért, valamint Clifford Brangwynne és Anthony Hyman a sejtszerveződés alapvető mechanizmusának felfedezéséért részesült a djban.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink