hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Elbukott a fogyókúra, műteni fog a miniszterelnök

20 százalékos leépítés jöhet az érintett szervezetekben, jövőre pedig még 10 százalék a most nem érintett hivataloknál – idéz egy kiszivárgott tervezetet és ad ezzel újabb adalékot a kormányzati háttérintézmények átszervezési tervéhez az Index.

„Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fogja mérlegelni a bürokráciacsökkentési halállistára került intézmények megtartása vagy megszüntetése mellett szóló érveket, és ő hozza majd meg a végső döntést, hogy a 73 intézményből mennyi maradhat” – írja a lap. Hozzáteszik „Az alkudozásra forrásaink szerint számított Lázár is, ezért ahhoz, hogy később tudjon engedni, a legszélesebb palettával, a legdrasztikusabb tervezettel állt elő.”

A lap által ismertetett tervezet szerint: „A háttérintézmények kapcsán nemcsak a megszüntetés, az igen-nem vita jöhet szóba, hanem az átszabás, létszámcsökkentéses továbbműködés is eredménye lehet a vitáknak. A másik megoldás a háttérintézmények beolvasztása minisztériumokba. Ettől többek között azt várnák, hogy csökkenjen a vezetői létszám, és az átvett emberek bére is csökkenjen, mivel a minisztériumokban átlagosan alacsonyabbak a jövedelmek, mint a háttérintézményekben. És a bérkiadások lefaragása az egyik kimondott cél.” 

A dokumentumban azt javasolják, hogy a minisztériumok és a kormányhivatalok a beolvasztás előtti létszám csupán 80 százalékát vegyék majd át. S szó esik arról is , hogy az átalakítással most nem érintett központi hivataloknál és minisztériumi háttérintézményeknél  az idén ott dolgozóknak csak a 90 százaléka maradhatna státuszban 2017-ben. Tehát lesz egy második, tízszázalékos leépítési hullám is jövőre.

Az Index forrása szerint „a végleges érveket most gyűjtik össze a Miniszterelnökségen, hogy végül mindent a miniszterelnöknek terjesszenek fel. A bürokráciacsökkentés elrendeléséhez pedig azért nem kellettek strukturális működést átvilágító tanulmányok vagy statisztikák, mert a miniszterelnöknek és környezetének az a szubjektív benyomása, hogy hiába adták a kormányalakítás idején a létszámcsökkentés jelszavát, az összlétszám az elmúlt években a háttérintézmények felduzzadása miatt inkább növekedett” – olvasható az index.hu-n.

 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink