hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A mikrobiom mint biológiai óra

Egy adott személy intesztinális mikrobiom-összetételének a vizsgálatával körülbelül 4 év pontossággal meghatározható a gazdaszervezet életkora.

A bélflórát alkotó mikroorganizmusok összessége, az intesztinális mikrobiom együtt fejlődik, és együtt öregszik az emberi szervezettel. A számos interindividuális eltérés ellenére a bélflóránál jól elkülönül egymástól a gyermekkorra, a felnőttkorra és az időskorra jellemző species-összetétel. Nemrégiben a kutatók azt is bebizonyították, hogy ezek az életkorral járó változások annyira tipikusak és jelzésértékűek, hogy a mikrobiom összetételének a vizsgálata az életkor meghatározására is lehetőséget kínál.

Mesterséges intelligencia: a bélflóra alapján megmondható, ki hány éves

Marylandi kutatók 1165 egészséges személy 3663 bélflóra mintáját elemezték. A vizsgálatba bevont, a világ különböző tájain élő személyek egyharmada 20 és 39 év közötti, második harmada 40 és 59 év közötti, míg harmadik harmada 60 és 90 év közötti volt.

Colonies of bacteria in petri dish (Forrás: 123rf)
Colonies of bacteria in petri dish (Forrás: 123rf)

A minták elemzéséhez a szakemberek intelligens IT-eljárást alkalmaztak. Elsőként, 95 különféle baktériumfaj (esetleges) jelenlétének figyelembe vételével és a minták 90 százalékának a felhasználásával fejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencián alapuló algoritmust, ami a mikrobiom összetétel alapján megtanult életkort becsülni. Ezt követően a fennmaradt 10 százaléknyi mintán tesztelték a módszert.

A mintát adók életkorát bámulatra méltó pontossággal meg lehetett határozni, azaz a minták 90 százalékán nyert „tapasztalatok” alapján a fennmaradó 10 százaléknyi minta gazdaszervezetének az életkora jó pontossággal megbecsülhető volt.

Magas jelzőértékkel bíró baktériumfajok

Az elemzések során tekintetbe vett 95 baktériumfaj közül 39-nél az életkorral való összefüggés különösen szorosnak bizonyult. Kiderült például, hogy az Eubacterium hallii az életkor előrehaladtával egyre nagyobb mennyiségben van jelen. Ezzel szemben a Bacteroides vulgatus, amia colitis ulcerosával is kapcsolatba hozható, egyre kevésbé képviselteti magát a bélflórában, ahogy telnek az évek.

Életkor-specifikus probiotikumokat kell(ene) formulálni

Felismerve azt, hogy az életkorral hogyan változik a mikrobiom összetétele, és feltérképezve azt, hogy milyen változásai vezethetnek különféle korspecifikus kórképek megjelenéséhez, logikusnak tűnik, hogy életkortól függően más és más összetételű probiotikumokra van szüksége a szervezetnek. Korspecifikus pre- és probiotikumoké tehát a jövő – vallják a szakemberek.

 

Forrás:

Preprint-Server bioRxiv

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink