2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Merck és a Qiagen a méhnyakrák ellen Ruandában

Az USA-beli Merck gyógyszergyár és a német Qiagen diagnosztikus cég több millió humán papillómavírus vakcinát és 250 ezer HPV tesztet ajándékoz Ruandának, amivel az afrikai országban megkezdődhet egy országos méhnyakrák megelőzési program.

Húsvét hétfőn a Merck bejelentette, hogy az általa gyártott Gardasil oltóanyagból 3 évre elosztva 2 millió adagot ad Ruandának. A vakcina a HPV ellen véd, egy szexuális úton terjedő vírus ellen – ez felelős szinte minden méhnyakrák esetért. Egy adag az USA-ban mintegy 130 dollárba kerül.

A Qiagen, amely genetikai teszteléssel foglalkozik ugyanezen 3 év alatt 250 ezer HPV DNS-tesztet ajándékoz Ruandának, szintén teljesen ingyen. Ezeket 35–45 éves nők szűrésére fogják felhasználni, míg a vakcinát minden 12–15 éves lány megkaphatja.

Mark Feinberg, a Merck orvos-igazgatóhelyettese elmondta, hogy Ruanda vállalta, hogy az első 3 év után fizetni fog a vakcináért, azonban csak egy „drámaian” csökkentett összeget, s így folytatható lesz az országos oltási program. Feinberg nem árulta el, hogy milyen árat szabnak majd a vakcináért, de azt mondta, hogy a Merck biztosítani akarja, hogy az oltóanyag mindenki számára hozzáférhető legyen. „Nem akarjuk, hogy a vakcina ára legyen a gátja annak, hogy a kis bevételű országok be tudják vezetni az oltást” – mondta.

A Qiagen hasonlóképpen egy fokozatos árnövelési gyakorlat mellett kötelezte el magát, hogy a fejlődő országok számára is megfizethető legyen a HPV teszt.

Ruandában a nőkben a méhnyakrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat, többen halnak meg emiatt, mint bármilyen más rák következtében, beleértve az emlő- és a petefészekrákot is. Évente 986 nőben fedeznek fel méhnyakrákot, és 678-an halnak meg miatta. A becslések szerint 2025-re ezek a számok megduplázódnak.

Dr. Richard Sezibera, a ruandai egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a vakcinációs programmal országa egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy megvédje a nőket a méhnyakráktól.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Reuters)
hirdetés

Könyveink