hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A megszerzett védettség csökkenhet, de mindig megmarad

Jakab Ferenc egyetemi tanárt, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjét az ATV Heti Napló című műsorában kérdezték.

Vannak klinikai tanulmányok, amelyek szerint az omikron enyhébb tüneteket okoz, de a statisztikai adatok egyelőre ezt nem támasztják alá. Jakab Ferenc az ATV Heti Napló című műsorában arról is beszélt, hogy bár vannak adatok, amelyek azt mutatják, hogy az omikronnal szemben csökken az oltások hatékonysága, fontos tudni: egy oltás hatékonysága nullára nem fog lecsökkenni egy új variáns megjelenésével. A megszerzett védettség csökkenhet, de mindig megmarad – tette hozzá a szakember. A mutációkkal az oltások hatékonysága csökkenni fog, de a súlyos, kórházi ápolást igénylő megbetegedést mindegyik oltás segít megelőzni, beleértve a Sinopharmot és a Szputnyikot is. Ugyanakkor – tette hozzá – mindenkinek nagyon erősen ajánlja a harmadik oltás felvételét.

Jakab Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy az omikron variáns annyira fertőző, hogy még enyhébb tünetek esetében is sokan fognak kórházba kerülni. Ami a hibrid immunitást (vagyis az oltás és a fertőzés által együttesen okozott védettséget) illeti, Jakab Ferenc elmondta: erős védelmet adhat, de az oltás ezt az erős védelmet önmagában is tudja biztosítani.

A szakember azt is elmondta: azt nem lehet megjósolni, hogy az omikron mikor terjed el az országban.

Jakab Ferenc szerint ha elmúlik a járvány, nem lesz szükség újabb és újabb oltásokra, de szerinte tudomásul kell venni, hogy amíg tart a járvány, háborúban állunk, és addig az immunrendszerünket fel kell vérteznünk a vírussal szemben. Kérdésre válaszolva Jakab Ferenc annak a véleményének adott hangot, hogy itthon nem fogunk tudni kitörni a 60 százalék körüli oltottságból.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink