hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A meddőségi kezelések sikere megduplázható

A megtermékenyített petesejtek genetikai kódjának feltérképezésével kétszeresére növelhető az in vitro fertilizáció sikerességi aránya – írják a Harvard és a pekingi egyetem kutatói a Cell című lapban megjelent tanulmányukban.

Az egészséges embriók azonosítására alkalmas új szűrőmódszer 60 százalékra vagy a fölé emelheti a mesterséges megtermékenyítési eljárások (IVF, in vitro fertilizáció) sikerarányát, és a szakemberek szerint az idősebb nők számára is reményt adhat a sikeres terhességre. A BBC News szerint azonban a brit meddőségi szakemberek óvatosságra intenek a Cell közleményében megjelentekkel kapcsolatosan.

Az IVF során a nő petesejtjét és a férfi hímivarsejtjét laboratóriumi körülmények között egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet visszaültetik az anya méhébe. Az IVF sikerességi arányának maximalizálása érdekében a meddőségi klinikák különféle szűrőmódszereket használnak a beültetésre legalkalmasabb, legegészségesebb petesejt kiválasztására. Ennek során gyakran sejteket távolítanak el a fejlődő embrióból, és a módszer nem feltétlenül küszöböli ki az összes genetikai problémát.

Az új módszer során – melyet önkéntes petesejtdonorok 70 megtermékenyített petesejtjén teszteltek – a sejtek egy elemét, a poláris testet távolítják el az embrionális fejlődés korai szakaszában, és ez alapján elemzik a teljes genetikai kódot. A pekingi egyetemen a kutatást vezető Jie Qiao így fogalmaz: „Ha a módszer tökéletesen működik, akkor elméletileg megkétszerezhetjük − 30 százalékról 60 százalékra, sőt még a fölé emelhetjük − a sikeres lombikbébi-kezelések arányát.”

A technológia módot nyújt arra, hogy az anyától a növekvő embrióba került DNS-t szűrjék olyan genetikai rendellenességek irányában, melyek az IVF sikertelenségéhez vagy vetéléshez vezethetnek, illetve kimutassák a gyermeknél fennálló genetikai problémákat – hangsúlyozza a közlemény Harvard Egyetemen dolgozó társszerzője, Xiaoliang Sunney Xie. A módszer leginkább azoknak a nők számára adhat reményt, akiknél az IVF már több ízben kudarccal végződött, náluk ugyanis ily módon javítható a meddőségi kezelés sikerességi aránya, különösen idősebb korban. „A most megjelent közleményben az alapelveket bizonyítottuk, és már megkezdődtek a klinikai vizsgálatok is” – mondta el Xiaoliang Sunney Xie a BBC Newsnak.

A brit meddőségi specialisták ugyanakkor óvatosságra intenek. „Az elmélet vonzó pontja a szűrővizsgálat kérdése, ez azonban a gyakorlatban még nem bizonyított – figyelmeztet dr. Yacoub Khalaf, a londoni Guy’s Hospital asszisztált reprodukciós részlegének szakembere. – Amennyiben a petesejtek vagy az embriók szűrése nem ad meggyőző és megbízható eredményeket, akkor ezért petesejtekkel és embriókkal fizetnek meg a nők, holott mindkettő értékes és véges.”

A meddőség a párok akár 15 százalékát is érintheti világszerte, és meddő párok jelentős része IVF kezelésre jelentkezik problémájának megoldása céljából.

(forrás: Cell, BBC News)

cimkék

IVF
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés