hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A magzat találkozik a ftaláttal, a gyereknek lesz viselkedészavara

A Mount Sinai kórház, a Cornell Egyetem és az amerikai Betegségmegelőzési és Betegségfelügyeleti Hivatal (CDC) kutatói kimutatták, hogy azokban a 4–9 éves gyermekekben, akik magzat korukban ftalátexpozíciónak voltak kitéve, gyakoribbak a viselkedészavarok.
A kutatást, amelyben először vizsgálták a magzati ftalátexpozíció hatását az idegrendszer fejlődésére, a Environmental Health Perspectives közli, és az EurekAlert is beszámol róla.
 
„Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a ftalát fejlődésük mindegyik szakaszában károsítja a gyerekeket. Meglepő kapcsolatot találtunk a kis molekulasúlyú ftalátok és a szociálisan nem elfogadott viselkedések, például az agresszivitás között. Ugyanezek az anyagok más problémák, így a figyelemzavar gyakoriságát is megnövelték” – mondta dr. Stephanie Engel, a kutatás vezetője.
 
„Az Egyesült Államokban a kormányzat nemrég betiltotta bizonyos ftalátok alkalmazását a gyermekgondozási termékekben és azokban a játékokban, amiket a szájába vehet a gyermek. Azok a ftalátok azonban, amiket mi veszélyesnek találtunk az idegrendszer fejlődésére, szokványosan megtalálhatók a kozmetikumokban, parfümökben, samponokban” – folytatta dr. Engel.
 
A kettős vak vizsgálat során 404 nő vizeletében határozták meg a ftalátok szintjét első terhességük idején. Visszahívták őket akkor, amikor gyermekük 4–9 éves volt, és 188-an tettek eleget a kérésnek.  Ekkor validált kérdőíveket töltöttek ki, amelyek azt mérték fel, milyennek találják gyermekük viselkedését. Azok a nők, akiknek vizeletében a terhesség alatt magas volt a kis molekulasúlyú ftalátok szintje, sokkal több viselkedészavarról, problémáról számoltak be.
 
„Vizsgálatunk szerint nem elegendő azt szabályozni, hogy ne legyenek ftalátok a gyermekek által használt termékekben. A szabályozásnak ki kell terjednie a terhesek által hozzáférhető termékekre is” – vonta le a következtetést dr.Engel. Ez tulajdonképpen a termékek szinte teljes körét jelenti.


 
Ftalátok
 
Az utóbbi évek vizsgálati eredményei alapján a kutatók egyre fontosabbnak tartják az egyes vegyületek hormonháztartásra gyakorolt hatását is. A hormonháztartást megzavaró vegyületek közül különös aggodalomra adnak okot a ftalátok, mivel hatásuknak folyamatosan ki vagyunk téve.
Ezek a vegyületek megtalálhatóak a PVC padlóban, a mosóporban, a testápoló szerekben, a műanyag használati tárgyakban és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek. A ftalátok az anyatejben is fellelhetők, sőt a magzatba is bejutnak. Kutatások bizonyítják, hogy a ftalátok, amelyek puhává és rugalmassá teszik a műanyagokat, máj- és vesekárosodást okozhatnak a csecsemőkben és kisgyermekekben, ha a szájukba veszik és hosszabb időn át ott tartják a ftaláttal gyártott játékokat. Egy uniós vizsgálat során megfigyelték, hogy azokban a fiúcsecsemőkben, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe, kevesebb nemi hormon termelődik. 
Az Európai Bizottság a ftalátok veszélyeinek napvilágra kerülése után betiltotta ezek használatát a gyerekjátékokban. A korlátozás ellenére megtalálhatóak a következő termékekben: kozmetikumok, samponok, ápoló krémek, illatosító szerek, régebbi gyerekjátékok, textíliák, szőnyegek, bútorok és ápolószereik, műanyag csomagolás, autóbelső, zuhanyfüggönyök és egyéb PVC-ből készült termékek. (Zöld Újság)
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink