hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

Nőiessé tesznek a műanyagok vegyületei?

Amerikai kutatók szerint a műanyagokban található vegyületek változásokat idéznek elő a születendő magzatok agyában, a fiúkat például „nőies vonásokkal ruházva fel”.
Azok a fiúk, akik az anyaméhben nagy dózisoknak voltak kitéve, kevésbé részesítik előnyben a fiús játékokat, például az autókat, illetve a kemény, test-test elleni küzdelmeket, állítják a Rochesteri Egyetem kutatói, akik legutóbbi munkájukban aggodalmuknak adtak hangot a többek között műanyag padlóburkolókban és a PVC zuhanyzófüggönyökben található ftalátok biztonságosságával szemben. Egyes ftalátok hormonromboló képességgel rendelkeznek, ezért az EU évekkel ezelőtt betiltotta a gyermekjátékokban való alkalmazásukat. Ennek ellenére számos háztartási eszközben, műanyagbútorban és nem utolsó sorban csomagolóanyagban fellelhetők. Viszonylag sokféle létezik belőlük, és akadnak olyanok is, amik a női hormont, az ösztrogént utánozzák.
 
Ugyanez a kutatócsoport korábban már bebizonyította, hogy a vegyületek nemi rendellenességekkel születő fiúkat eredményezhetnek, most pedig azt állítják, hogy bizonyos ftalátok a fejlődő agyra is hatással vannak, kiütve a férfi hormon, a tesztoszteron tevékenységét. A kutatást vezető dr. Shanna Swan munkatársaival a terhesség felénél járó anyák vizeletmintáit tesztelte ftalátokra. A nőket – akik 74 fiúnak és 71 lánynak adtak életet – továbbra is figyelemmel kísérték gyermekeikkel együtt, hogy megvizsgálhassák a kicsik játszási szokásait 4-7 éves koruk között. 
 
Az eredmények szerint két ftalát, a DEHP és a DBP befolyásolja a játékokhoz való hozzáállást. Azok a fiúk, akik a méhben magas szinteknek voltak kitéve a fenti típusokból, jóval kevésbé játszottak autókkal, vonatokkal, játékfegyverekkel, vagy bocsátkoztak „keményebb” játékokba.
 
Elizabeth Salter-Green a vegyi anyagok ellen küzdő CHEM Trust vezetője szerint az eredmények aggasztóak. „Most már tudjuk hogy a ftalátok, melyeknek folyamatosan ki vagyunk téve, rendkívül aggályosak az egészségre nézve, tönkreteszik a férfi nemzőképességet és úgy tűnik a viselkedést is.” Salter-Green persze elismeri, hogy a tanulmányozott fiúk még túl fiatalok, azonban szerinte a fiús játékok háttérbe szorulása ebben a korban más nőies vonások kialakulásához is vezethet későbbi életükben. 
 
Ezzel szemben Tim Edgar az EU illetékes bizottsága részéről tudományos szakértőkkel ellenőriztetné a tanulmányt a következtetések levonása előtt. Véleménye szerint számos ftalát van használatban, miközben a tanulmány a két legkevésbé használt típusra összpontosított, amik már az EU potenciálisan veszélyes vegyületek listáján is szerepelnek. A DBP kozmetikai cikkekben történő alkalmazását például már 2005-ben betiltották az Európai Unióban.
 
„A kemikáliák biztonságossága kiemelkedő fontossággal bír a műanyagiparban, ami komoly pénzeket öl a felhasználandó alapanyagok tanulmányozásába” – olvasható a Brit Műanyag Szövetség állásfoglalásában. „Mi több, az új Európai Vegyi Szabályzás, a REACH biztosítja a kémiai alapanyagok és azok felhasználásának további szigorú ellenőrzését és tesztelését.”
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink