2021. augusztus. 04., szerda - Domonkos, Dominika.
hirdetés
hirdetés

Holnap hazaengedik az ország egyik legkisebb koraszülöttjét

Az 5 hónapos Szebasztián a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Csütörtökön haza mehet a klinikáról Magyarország egyik legkisebb koraszülöttje. Az 5 hónapos Szebasztián a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kisfiú egészséges, jelenleg 2200 gramm és csütörtökön elhagyhatja a szüleivel a kórházat.

A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni, legutóbb egy hete egy német kislányt engedtek haza a dortmundi kórházból. Ő 280 grammal, a 24. héten született. Göttingenben 2009-ben 275 grammal született és életben maradt egy türingiai kisfiú. Orvosai szerint akkoriban ő volt a világ legkisebb kisfiúja. Előtte csak három kislány született még kisebb súllyal.

Szebasztian a terhesség 23. hetében, 380 grammal született, ma egészséges, 2200 gramm  és hazamehet

A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya az utóbbi években sokat javult. Az 1000 gramm alatti újszülöttek túlélése 1980-as években 10 százalék volt, ez mára több, mint 90 százalék lett. 750-999 gramm között 95 százalékos a túlélés.

A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden 8-10. gyermek idő előtt jön világra! Évente 6500 újszülött kezdi intenzív osztályon az életét. Az ilyen gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás-, és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.