hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A lakcímkártya lesz a betegek útlevele

Az átlagpolgártól eltérően több intézmény között választhatnak betegségük esetén az egészségügyi dolgozók. Ez egyébként jelenleg is így van, bár e lehetőségükkel nem törvényadta, hanem kollegiális jogon élhetnek.

Igen lassan formálódik az új beutalási rend, amelyről lényegében múlt nyár óta vitatkoznak a szakértők. Nem véletlenül, hiszen a bejáratot és megszokott orvos-beteg kapcsolatok direkt megszakítása jelentős népszerűségvesztést okozhat a kormánynak. Már pedig most, amikor a legkülönfélébb témában születő előterjesztések hivatkozása csak részben szakpolitikai, s a tervbe vett intézkedések hatását mérlegelő szempontok egyik legfontosabbika, hogy vajon politikailag kockázatosak vagy sem a kormányzó pártokra nézve – valóban nem könnyű a döntés.

Egy újabb, ezúttal néhány kormányrendeletet módosító „salátarendelet” tervezetben foglalkoznak a beutalási renddel. Ennek értelmében július elsejétől fő szabály szerint a beteget vagy bejelentett lakóhelye vagy ugyancsak bejelentett tartózkodási helye vagy pedig választott háziorvosának telephelye szerinti járó- és fekvőbeteg ellátóhoz lehet beutalni. Az egészségügyi dolgozók emellett kapnak egy újabb opciót is, ők ugyanis beutalhatók abba az intézménybe is, ahol dolgoznak.

Mindez erősen emlékeztet arra, ami az ismét erősen körzetesített általános iskolák esetében zajlott le idén a beiratkozások környékén. Ekkor ugyanis számos szülő lázas sebességgel változtatott lakcímet, s jelentkezett be ahhoz az ismerőshöz vagy rokonhoz, akinek körzetében a gyermek számára kiszemelt iskola található. Mint arról a közszolgálati rádió is hírt adott e lázas, virtuális költözködés okával az iskolák és az önkormányzatok  tisztában voltak, s „szemüket” becsukva vettek fel mindenkit, akinek szülei megfelelő tartalmú lakcímkártyát mutattak fel.

Meglehet, ez lesz majd a jövőben a nagyobb városokban, így mindenekelőtt a fővárosban is, ha valaki olyan kórházban szeretné például megműtetni magát – anélkül, hogy kifizetné a beutalási rendtől történő eltérés maximált árát, 100 ezer forintot -, ahová sem lakcíme, sem tartózkodási helye, sem háziorvosa telephelye szerint nem mehetne. Elég lesz egy virtuális átjelentkezés, egy megfelelő tartalmú lakcímkártya a szabad orvosválasztás új módjához.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink