hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A kövérek erősebbnek érzik a fájdalmat

A túlsúlyos emberek fájdalomérzete erősebb, mint a normál súlyúaké, ezért erősebb fájdalomcsillapítókra lehet szükségük – ezzel foglalkozott Hamburgban, az EFIC (European Federation of IASP® Chapters) kongresszusán több előadás is.

Dr. Sharron Dolan, a skóciai Glasgow Caledonian Egyetem munkatársa és kutatócsoportja arra a kérdésre kerestek választ, hogy miért gyakoribbak a kövér patkányokban a krónikus fájdalommal járó betegségek, amilyen például a migrén, az oszteoartritisz, a muszkuloszkeletális elváltozások, és miért változik meg fájdalomérzékenységük.

Számos tesztet végeztek kövér és normál súlyú patkányokon, először gyulladásmentes állapotban, majd pedig úgy, hogy gyulladást hoztak létre a mancsukon. Mint dr. Dolan a kongresszuson magyarázta: „A mancs gyulladáskeltővel való kezelését követően a kövér patkányok szignifikánsan érzékenyebbek voltak a gyulladt testrész mechanikus és termális ingerlésére, és mancsuk sokkal ödémásabb lett, mint normális súlyú fajtársaiké. Ez a
hiperalgézia és a kifejezett perifériás gyulladás alátámasztja azt a hipotézist, amely szerint a kövérség valójában krónikus, kisfokú gyulladásos állapot, amely potenciálja a gyulladáskeltő ingerekre adott reakciókat. Ez lehet annak a hátterében is, hogy a túlsúlyos személyekben gyakrabban alakul ki fájdalommal járó krónikus gyulladásos elváltozás. Ez egyben azt is jelezheti, hogy nekik agresszívebb fájdalomcsillapításra van szükségük, mint a soványabbaknak.

Dr. Karina Ferreira, a brazil São Paulo-i Egyetem orvoskarának dolgozója megerősítette, hogy egyértelmű kapcsolat van emberekben is az elhízás és a krónikus fájdalom között – a 35 és 39,9 kg/m2 közötti testtömegindexű (BMI) személyek nagyobb valószínűséggel számolnak be fájdalomról, mint a kisebb BMI-jű személyek.

Dr. Ferreira egy nemrég elvégzett, a kövérség és a fájdalom összefüggésével kapcsolatos kutatás fő eredményeiről számolt be, amelyben 2400 személy vett részt. A kísérleti alanyok majdnem harmada (29,2 százalék) számolt be arról, hogy érzett fájdalmat az elmúlt 3 hónapban. Átlagos BMI-jük 25,3 kg/m2 volt. A kutatók a BMI alapján 6 csoportra osztották a személyeket: alacsony testsúlyúakra (BMI < 18,5 kg/m2), normál súlyúakra (18,5 kg/m2 < BMI < 24,9 kg/m2), túlsúlyosakra (25 kg/m2 < BMI < 29,9 kg/m2), és az elhízottakat további három csoportba sorolták, ahol az első csoportba a legkevésbé, a harmadik csoportba a leginkább elhízottak tartoztak.

A normál súlyúak gyakrabban éreztek fájdalmat a feji és a nyaki tájon (48,9 százalék),
valamint fejfájást (54,1 százalék), mint a többi csoport tagjai. Az elhízottak első és harmadik
csoportjába tartozók (30,5, illetve 28,6 százalék) nagyobb valószínűséggel fájlalták a lábukat, lábszárukat és a combjukat, mint a többi csoport személyei. Az elhízottak második csoportjának tagjai gyakrabban éreztek különféle testtájakon fájdalmat, mint a többiek. Feltűnő volt, hogy az elhízottak harmadik csoportjában számoltak be a leggyakrabban olyan erős fájdalomról, ami már a járást is akadályozta.

A következő táblázat a testsúly és a 3 hónap alatt érzett fájdalom százalékos gyakoriságának kapcsolatát mutatja.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink