2021. június. 23., szerda - Zoltán.
hirdetés
hirdetés

Fájdalomcsillapító-használat és veserákkockázat

Az epidemiológiai adatok eddig is valószínűsítették, most két nagy prospektív vizsgálat is bizonyítja, hogy egyes nem-szteroid fájdalomcsillapítók fokozzák a vesesejtes karcinóma előfordulási valószínűségét.

Az Archives of Internal Medicine legutóbbi számában megjelent tanulmány két nagy, évtizedek óta futó amerikai vizsgálat, a Nurses' Health Study és a Health Professionals Follow-up Study adatait használta fel.

Eunyoung Cho, a Bostoni Női Kórház epidemiológusa és munkatársai 77.525 nő 16 éves, és 49.403 férfi 20 éves követése során az aszpirin és egyéb nem-szteroid fájdalomcsillapítók használatát vizsgálták, és 333 vesesejtes karcinóma előfordulását regisztrálták. Az aszpirin- és az acetaminophen-használat, valamint a veserák előfordulása között nem találtak összefüggést, azonban az ibuprofent vagy a naproxent több évig folyamatosan szedőkben összességében 51 százalékkal emelkedett meg a veserák kialakulásának kockázata. Az összefüggés az eredmények szerint dózisfüggő.

Eunyoung Cho a lapoknak azt nyilatkozta, hogy eredményeik épp az ellenkezőjét bizonyítják annak, amit néhány korábbi tanulmány sugall, miszerint az ibuprofen vagy a naproxen csökkentené egyes gyakori rákok előfordulását.

Az Archives of Internal Medicine szerkesztője, Kirsten L. Johansen a tanulmányhoz fűzött kommentárjában megjegyzi: habár a kockázat abszolút növekedése viszonylag alacsony, a nem-szteroid fájdalomcsillapítók igen széles körű használata miatt a vizsgálat eredménye kiemelt figyelmet érdemel.

A Nurses' Health Study az egyik legnagyobb és legrégebben futó prospektív vizsgálat. 1976 óta 238 ezer nővér vesz benne részt, a tumoros betegségek megelőzési lehetőségeinek feltárása a fő célja, azonban lényeges adatokat szolgáltat a kardiovaszkuláris betegségek, a diabétesz előfordulásával kapcsolatban is, valamint fontos összefüggésekre világít rá a táplálkozás, a fizikai aktivitás és egyéb életmódbeli tényezők, és a betegségkialakulás között. Legutóbbi eredményei között van az is, hogy a cukorbetegség több mint 60 százalékban túlsúlyos vagy kövér emberekben alakul ki, illetve hogy a növényekben gazdag táplálkozás csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. A Nurses' Health Study megállapításairól lapunk is rendszeresen beszámol.

A Health Professionals Follow-Up Study 1986-ban indult a Nurses' Health Study kiegészítéseképp, azzal a céllal, hogy a férfiak táplálkozása és egészségi állapota közti összefüggésekre derítsen fényt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Archives of Internal Medicine, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

A tsimane törzs tagjait nem első alkalommal vizsgálják. 2017-ben már nagy nyilvánosságot kapott az az eredmény, miszerint időseik szív- és érrendszeri egészsége egészen példátlan a világon.

Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem közös projektje, melyben a lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok feltérképezéséhez.