2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

A férfiak körülmetélése nem védi a nőket a HIV-fertőzéstől

A HIV-fertőzött férfiak körülmetélése nem csökkenti partnernőik fertőzési kockázatát – állapítják meg amerikai orvosok a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban, azonban az egészséges férfiak körülmetélése felére csökkenti későbbi HIV-fertőzésük esélyét.

A Kenyában, Ugandában és Dél-Afrikában végrehajtott vizsgálat eredményéből az derült ki, hogy a férfiak körülmetélése felére csökkenti későbbi HIV-fertőzésük esélyét.
Egy tanulmány tavalyi követéses elemzése még ennél is jobb arányt mutatott a férfiaknál: a kockázat 65 százalékkal csökkent a körülmetéltek körében. A következő kérdés az volt, hogyan változik a nők kockázata, ha HIV-fertőzött partnerük körülmetélt. Egy most zárult ugandai próba szerint a nőknél nem csökken a fertőzés kockázata.

A tanulmányt a baltimore-i Johns Hopkins kórház közegészségügyi iskolájának orvosai végezték, élükön Maria Wawer kutatásvezetővel.

A vizsgálatban 922 HIV-fertőzött, ám az AIDS tüneteit nem mutató 15-49 éves ugandai férfi vett részt. A csoport egyik fele körülmetélt volt, másik fele nem. A kutatásba bevonták a férfi önkéntesek partnernői közül az arra vállalkozókat is: az első csoportból 90-et, a másodikból 70-et.
Két év elteltével az adatok elemzéséből teljesen egyértelmű volt, hogy partnerük körülmetéltsége nem óvta meg a nőket a HIV-fertőzéstől. A körülmetélt férfiak partnernőinek 18 százaléka, míg a kontrollcsoportban lévők 12 százaléka fertőződött meg.

A körülmetélt csoportban a legtöbb fertőzés a beavatkozást követő első hat hónapban történt. Ennek oka az lehet, hogy a férfiak egy része nem hagyott elegendő időt a seb gyógyulására, ezáltal partnernője vírust tartalmazó vérrel került kapcsolatba.

A kutatók megállapítása szerint miközben a körülmetélés védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, tudniuk kell, hogy partnernőiket nem óvja; egyúttal elengedhetetlen a férfiak felvilágosítása, hogy a műtét után a teljes sebgyógyulásig szigorúan tartózkodjanak a szexuális érintkezéstől.

MTI/AFP/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink