2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A korszerű biomarker tesztek szerepe az onkológiai betegek terápiájában

A daganatos megbetegedések Európában a második leggyakoribb haláloknak számítanak; évente több mint 3,7 millió embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést és évente 1,9 millió európai lakos elhalálozása köthető daganatos kórképhez.

Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődés történt a daganatterápiában. Az új tudományos ismeretek rávilágítottak arra is, hogy nem csak a különféle daganattípusok között vannak különbségek, de egyazon daganattípus esetén is jelentős eltérések mutatkozhatnak két beteg között. Mindez a terápia „személyre szabását” teszi szükségessé.

A kezelések „személyre szabása” a precíziós medicina vívmányainak, a biomaker-teszteléseknek köszönhetően lehetséges. Ennek a lényege az, hogy alkalmas jelzőmolekulák, úgynevezett biomarkerek segítségével az egyes betegségtípusokat több - egymástól eltérő kezelést igénylő - alcsoportra lehet bontani. Vagyis, minden egyes betegnél el kell végezni a különféle biomarker-teszteket, és az eredmények ismeretében lehet a leghatékonyabbnak ítélt terápiát megválasztani.

A precíziós medicina alapú megközelítés hozzájárul a betegek gyógyulási, túlélési esélyeinek a javulásához, a betegség jelentette terhek mérsékléséhez (rövidebb kórházban töltött idő, betegek munkából való kiesésének a csökkentése stb.), továbbá a költségvetés számára is megtakarítással járhat.

Európai biomarker-teszteléses körkép

Az Európai Unió tagállamait és az Egyesült-Királyságot tekintve megállapítható, hogy a magas szintű, onkológiai biomarker-teszteléshez való hozzáférés Európa-szerte jelentős különbségeket mutat, ami az unió tagállamai közötti egészségügyi egyenlőtlenségekhez vezet.

Azonnali és összehangolt cselekvésre van tehát szükség annak érdekében, hogy a korszerű biomarker-tesztelés valamennyi európai államban megvalósulhasson, és a precíziós medicina kínálta előnyök kiaknázhatóak legyenek.

A klinikai biomarker-tesztek fejlesztése és gyártása mellett elkötelezett ipari szereplők – az akadémiai partnereikkel és a daganatos betegeket felölelő betegszervezetekkel együtt – a széles körű biomarker tesztelés megvalósítása mellett szállnak síkra. A céljuk az, hogy a komplex biomarker-tesztelést rövid időn belül, valamennyi daganatos beteg számára elérhető módon integrálják a mindennapi betegellátás folyamatába.

A célok eléréséhez aktív és tájékozott betegekre is szükség van, olyanokra, akik a terápiájuk optimalizálása és az azt szolgáló komplex biomarker-tesztelés mellett teszik le a voksot.

 

The crystal structure of the tumor marker protein. The 3D model of the biological macromolecule (Forrás: 123rf)
The crystal structure of the tumor marker protein. The 3D model of the biological macromolecule (Forrás: 123rf)

Forrás:

Unlocking the potential of precision medicine in Europe – Policy recommendations, Febr. 2021.

Dr. Budai Lívia PhD. , szakgyógyszerész
a szerző cikkei

Kvízajánló

Rovatunkhoz tartozó kvízünket IDE kattintva töltheti ki!

 Szerezzen újabb 8 pontot a második kvíz kitöltésével! 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója