hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A komikusok hajlamosabbak a depresszióra

Robin Williams  halála kapcsán a kreativitás és a mentális zavarok összefüggéséről ír a BBC hírportálja.

Robin Williamsről azt is írták, hogy bipoláris zavartól, más néven mániás depressziótól szenvedett. Ez a mentális betegség súlyosan befolyásolja a kedvet és közérzetet, a beteg a szélsőséges boldogság és kreativitás, valamint a mély depresszió fázisai között ingadozik.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak egy januárban közzétett tanulmánya szerint a komikusoknak sok a kóros személyiségjegye. Az eredményt úgy kapták, hogy 523 komikussal - brit, amerikai és ausztrál férfiakkal és nőkkel - töltettek ki a kérdőívet a személyiségükről.

Gordon Clarigde, a kutatás vezetője hangsúlyozta: az eredmények alapján a komikusok extrém, időnként ellentmondásos személyiségjegyekkel rendelkeznek, egyrészt befelé fordulók, depressziósak, szkizoidok, másrészt extrovertáltak és mániások. Lehetséges, hogy a komédiázás, vagyis az extrovertált oldaluk a depresszió kezelésének egy módja, bár ez természetesen nem igaz minden komikusra - tette hozzá.

Nick Maguire, a Southamptoni Egyetem klinikai pszichológusa szerint lehet kapcsolat a depresszió és a komikum között, ám ez "nem túl erős". Sokféleképpen kezelik az emberek a depressziójukat, gyakran elszigetelik magukat, mások azonban azzal is csillapíthatják a gyötrő érzések hatását egy ideig, ha megnevettetik a többieket, akik ezért szeretik őket - hangsúlyozta. "Sajnos időnként nagyon rövid ideig tart az enyhülés. Amíg tart a nevetés, nincs baj, ám ha hazaért a komikus, mit tud tenni?" - mondta a pszichológus.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink