hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A koffein kivédheti a munkavégzés okozta hipoglikémiát

Egy kis esetszámú, felnőtt, 1-es típusú diabéteszes sportolókon végzett vizsgálat szerint a munkavégzés előtt fogyasztott koffein csökkenheti vagy kivédheti a hipoglikémiát. Az eredményekről az Amerikai Diabétesz Szövetség most folyó 70. tudományos ülésén számoltak be.

Amint azt az angol Dr. Ian W. Gallen, a kutatás vezetője elmondta, 1-es típusú diabétesz esetén a sportolóknak nem sok lehetőségük van a hipoglikémia kialakulásának megakadályozására. Legfeljebb azt tehetik, hogy csökkentik az inzulin adagját vagy plusz ételt fogyasztanak a munkavégzés előtt.

Dr. Gallen kutatását négy férfin és egy nőn végezte, akiknek átlagos életkora 38 év, testtömegindexe 27 kg/m2 volt. Valamennyien naponta többször adtak be maguknak inzulint. A vizsgálat első napján megmérték maximális oxigénfogyasztásukat (VO2 max), hogy felbecsüljék energiafogyasztásukat. A második napon egyes személyek 2 órával az egyik étkezés és inzulinadagolás után 5 mg/kg koffeint, mások placebót kaptak folyadékban feloldva. Harminc perces pihenés után folyamatosan szobabiciklizni kezdtek: 10 percig úgy, hogy VO2 max értékük 50 százalékának, majd 30 percig úgy, hogy a VO2 max 70 százalékának felelt meg az oxigénfogyasztásuk. Energiafogyasztásukat a gázcsere alapján számították ki, és a munkavégzés közben artériás vérmintákat vettek tőlük. A kísérlet második szakasza egy másik napon ugyanígy zajlott, azonban megcserélték a placebót, illetve a koffeint kapó személyeket.

Azon a napon, amikor a sportolók koffeint kaptak, vércukorszintjük nem csökkent, és nem szorultak glükózra. A munkavégzés kezdetén glükózszintjük 13,1 ± 2,1 mmol/l volt, és a biciklizés során ez 15,3 + 3,4 mmol/l-re emelkedett. Placebo adása esetén a kezdeti vércukorszint 10,3 ± 1,4 mmol/l volt, ami a munkavégzés során 8,0 ± 1,7 mmol/l-re csökkent, és két személynek 20 g glükózt kellett adni.

A koffein hatásmechanizmusát illetően Dr. Gallen emlékeztetett arra az ismert tényre, hogy 1-es típusú diabéteszben a munkavégzést kísérő, a glükózszintet növelő hormonális vércukorszabályozás gyengébben működik, mint az egészséges személyekben. A koffein úgy fejti ki hatását, hogy felerősíti a hormonválaszt.

Mivel igen kevés személyen végezték a vizsgálatot, az eredmény még megerősítésre szorul. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a vizsgálatban olyan nagy adag koffeint kaptak a személyek, ami az Egyesült Királyságban a napi dózis mintegy kétszeresének felel meg, és ekkora adagot aligha lehet alkalmazni a mindennapi életben. Mindazonáltal a kezdeti eredmény bíztató.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medscape)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés