hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A kísérleti alanyok: álmos orvosok

A kialvatlan, fáradt orvosok biztonsági kockázatot jelentenek a betegek számára. Mégis, a szakma természete olyan, hogy az orvosok gyakran kényszerülnek arra, hogy a szokásos munkaidőnél sokkal hosszabban dolgozzanak, akár még az alvást is elmulasztva.

 

Ismert, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek hatékonyan és biztonságosan ellensúlyozzák a fáradtság hatásait, de még nemigen foglalkoztak azzal, hogy ezek hogyan befolyásolják az orvosok teljesítményét. Az Annals of Surgery októberi számában azonban most megjelent egy közlemény az Imperial College London és a Cambridge-i Egyetem kutatóinak tollából, amely egy olyan randomizált, kettős-vak vizsgálatot ismertet, ahol éppen erre kerestek választ dr. Colin Sugden és kollégái.

 

A vizsgálat során a résztvevő orvosok – a kísérleti alanyok – egy éjszakát ébren töltöttek, majd közülük 20-an 200 mg modafinilt kaptak, 19-en pedig placebót. (A modafinilt egyébként alvási rendellenességekben, például narkolepsziában és alvási apnoéban alkalmazzák. Pontos hatásmechanizmusa nem ismert, azonban azt feltételezik, hogy a hipotalamusz egyes területeire hatva növeli az éberségi szintet.)

Az orvosok az ébren töltött éjszakát – és a modafinil vagy a placebo bevételét – követően egy sor kognitív tesztet végeztek el és pszichomotoros teljesítményüket egy sebészeti oktató szimulátorral (Minimally Invasive Surgical Trainer Virtual Reality) vizsgálták.

A kognitív tesztekben jobb teljesítményt értek el a modafinilt kapó orvosok – jobb volt a munkamemóriájuk, a tervezőképességük, döntéseik kevésbé voltak impulzívak és figyelmük könnyebben átirányítható volt. Mindezek a képességek nagyon hasznosak egy orvos esetében.

A pszichomotoros teljesítményt a modafinil nem befolyásolta.

Dr. Sugden az eredmények ellenére arra figyelmeztetett, korai lenne azt állítani, hogy az orvosok a mindennapi életben is jobb teljesítményre lennének képesek, ha modafinilt szednének fáradtság esetén. „Nem tudjuk, hogy hogyan függ össze a kognitív és a gyakorlati orvosi teljesítmény. Nagyobb vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megismerjük a modanifil hatását az orvosok munkájára a való életben, és azt, hogy tartós használat esetén mennyire biztonságos” – mondta dr. Sugden.

Egy Európai Uniós szabály 2009-ben azt mondta ki, hogy a fiatal orvosok az EU-ban nem dolgozhatnak 48 óránál többet egy héten, és 24 órából 11-et folyamatosan kell pihenniük. Korábban megszokott volt az akár 60–100 órás munkahét is.

Meglepő módon nem biztos, hogy a betegek megsínylik, ha orvosaik túl hosszan dolgoznak folyamatosan. Igaz, egy 2007-es vizsgálat azt mutatta ki, hogy azok az orvosok, akik végigdolgozták az éjszakát, háromszor annyi, a beteg halálához vezető hibát követtek el, mint normális munkarendben dolgozó kollégáik. Másrészt viszont egy New York-i 2004-es vizsgálatban azt találták, hogy a pangásos szívelégtelenség és a tüdőgyulladás eredetű halálozás nem változott a város kórházaiban, miután hatályba lépett az a törvény, amely csökkentette az orvosok munkaóráinak számát.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés