hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A halálfélelem ölhet

Azok az emberek, akik erős halálfélelmet éreznek szívrohamuk alatt, rosszabb kimenetelre számíthatnak – mutatta ki egy új kutatás.

Egy londoni, Imperial College-beli kutatók vezette munkacsoport 208 személyt kért meg, hogy jellemezze félelmének intenzitását egy súlyos kardiális eseményt követően. A legerősebb félelmet érző emberekben magasabb volt a gyulladást jelző kémiai markerek szintje a vérben. A European Heart Journal-ban közölt cikkükben - melyről a BBC számolt be - a szerzők azt írják, hogy a kifejezettebb gyulladás a rosszabb hosszú távú prognózis jele.

„Ismert, hogy a kifejezett gyulladásos reakciók károsítják a szívet és hosszú távon növelik a szívproblémák, például egy második szívroham kockázatát” – mondta Andrew Steptoe, a British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) pszichológus professzora.

A kutatók kimutatták, hogy az erős halálfélelmet érző személyekben magasabb volt a TNF-alfa szintje, a szervezetben zajló gyulladás egyik markeréé. Mérték emellett a szívritmus variabilitását és a stresszhormonként ismert kortizol szintjét is, három héttel a szívet érintő esemény után.

Steptoe professzor, a vizsgálat egyik kutatója szerint a halálfélelem nem csupán érzelmi válaszreakció, de olyan biológiai változásokkal jár együtt, amelyek végigkísérik az akut szívrohamot. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy megfigyeléses vizsgálatot végeztek, aminek alapján nem lehet eldönteni, hogy változtatna-e a klinikai kilátásokon, ha segítenének a betegeknek legyűrni a félelmüket. Az ezt követő vizsgálatoknak kell választ adniuk arra a kérdésre, hogy enyhíthető-e a szívroham alatti félelem, és ha igen, akkor ennek hatása megmutatkozik-e hosszú távon a jobb kimenetelben.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink